لپ تاپهای گیمینگ به برخورداری از سخت افزارهای قدرتمند به خصوص کارت گرافیک و پردازنده CPU قوی معروفند؛ از سوی دیگر نیز عموم لپ تاپهای گیمینگ نیز دارای شاسی کوچکی به نسبت اندازه سخت افزارهای داخلی خود هستند که این مسئله نیز جلوی ایجاد جریان هوای بهینه را خواهد گرفت؛ در نتیجه، توانمندی لپ تاپ از یک سو، و ضعف ساختاری لپ تاپها در ایجاد جریان هوا از سوی دیگر، مشکلات و موانع خاص خود را بوجود خواهد آورد که از مهمترین آنها داغی لپ تاپ است؛ مشکلی که بسیاری از کاربران از آن چشمپوشی کرده و کاهش دمای لپ تاپ را امری مهم نمیدانند؛ اما نکته اینجاست که صرف نظر از اینکه لپ تاپ شما چقدر قوی است و یا اینکه بازی مورد علاقه شما چقدر سبک بوده و تنظیمات را چقدر متعادل تنظیم کرده باشید.
حتما شما هم گهگاهی با داغ شدن لپ تاپ مواجه شدهاید. به خصوص اگر مشغول به انجام کاراهای سنگین و اجرای برنامههایی با پردارش بالا بوده باشید. خب گیمرهای عزیز هم از این قائده مستثنا نیستند و به طور حتم تجربه چنین موضوعی را دارند. از آنجایی که لپ تاپها سیستمهای جمع و جوری نسبت به کامپیوترها هستند به طبع تهویه و فضای گردش هوا در آنها محدود است. حالا چطور دمای لپ تاپ گیمینگ را کاهش دهیم؟ راهکارهایی برای کاهش دمای لپ تاپ وجود دارد که ما در این مقاله قصد داریم به آنها اشاره کنیم. بنابراین اگر شما هم دغدغه کاهش دمای لپ تاپ و خنک نگه داشتن آن را دارید، خواندن این مطلب را از دست ندهید. با ما همراه باشید.
داغی لپ تاپ، مشکل همیشگی لپ تاپ گیمینگ
لپ تاپهای گیمینگ به برخورداری از سخت افزارهای قدرتمند به خصوص کارت گرافیک و پردازنده CPU قوی معروفند؛ از سوی دیگر نیز عموم لپ تاپهای گیمینگ نیز دارای شاسی کوچکی به نسبت اندازه سخت افزارهای داخلی خود هستند که این مسئله نیز جلوی ایجاد جریان هوای بهینه را خواهد گرفت؛ در نتیجه، توانمندی لپ تاپ از یک سو، و ضعف ساختاری لپ تاپها در ایجاد جریان هوا از سوی دیگر، مشکلات و موانع خاص خود را بوجود خواهد آورد که از مهمترین آنها داغی لپ تاپ است، مشکلی که بسیاری از کاربران از آن چشمپوشی کرده و کاهش دمای لپ تاپ را امری مهم نمیدانند؛ اما نکته اینجاست که صرف نظر از اینکه لپ تاپ شما چقدر قوی است و یا اینکه بازی مورد علاقه شما چقدر سبک بوده و تنظیمات را چقدر متعادل تنظیم کرده باشید.
نهایتا اگر به اندازه کافی از لپ تاپ خود استفاده کنید، با دست گذاشتن بر روی قسمتهای مختلف آن متوجه گرم شدن آن خواهید شد، مسئلهای که اگر به آن توجه نکنید، میتواند در درازمدت به سخت افزارهای لپ تاپ شما آسیب برساند؛ بنابراین کاهش دمای لپ تاپ برای حفظ عملکرد بهینه سخت افزارهای مختلف لپ تاپ، به خصوص مواردی همچون پردازنده CPU یک امر حیاتی است.
پنج راهکار فوق کاربردی برای پایین آوردن دمای لپ تاپ گیمینگ
در قسمت قبل به مشکل همیشگی گرمای لپ تاپهای گیمینگ و اهمیت برطرف کردن این مشکل و کاهش دمای لپ تاپ اشاره کردیم؛ در ادامه با ما همراه باشید تا پنج راهکار بسیار کاربردی را برای کاهش دمای لپ تاپ شما را باهم بررسی کنیم.
یک: تعویض خمیر یا پد سیلیکونی قدیمی
دلیل تولید گرمای سخت افزارهای درونی لپ تاپ، به خصوص قطعاتی همچون پردازنده CPU وجود چیپهایی است که در هنگام کارکرد لپ تاپ گرما تولید میکنند که در صورت عدم انتقال این گرما، احتمال آسیبدیدگی قطعات وجود خواهد داشت؛ لذا در چنین شرایطی، شرکتهای تولیدکننده برای جذب و انتقال صحیح گرمای تولید شده توسط چیپها، از قطعهای به نام هیتسینک استفاده میکنند. هیتسینک با قرارگیری بر روی چیپ و اتصال به فن لپ تاپ، ضمن جذب گرما از چیپ، نهایتا آن را دفع کرده و باعث خنک شدن چیپ میگردد؛ اما نکته اینجاست که برای جذب صحیح گرما از روی چیپ و نهایتا کاهش دمای لپ تاپ، هیتسینک بایستی به درستی بر روی چیپ قرار گرفته و سطح تماس کاملی با آن داشته باشد؛ چراکه در غیر این صورت عمل جذب گرما به درستی انجام نخواهد شد؛ به همین دلیل نیز، برای پر کردن فضای خالی بین چیپ و هیتسینک برای جذب صحیح گرما، از خمیر و یا پد سیلیکونی استفاده میشود و اینکه کدام یک از این دو به کار گرفته شوند به میزان فاصله بین چیپ و هیتسینک بستگی دارد.
در صورتی که این فضا کم باشد از خمیر استفاده شده و اگر این فضا زیاد باشد از پد سیلیکونی استفاده میگردد که نسبت به خمیر سیلیکونی دارای انعطافپذیری بیشتری نیز بوده و همچنین در اندازههای مختلف ساخته میشوند و برخلاف خمیرها که در مواقعی باعث ایجاد اختلال در عملکرد چیپ خواهند شد، پدها عموما مشکلی در عملکرد چیپ ایجاد نخواهند کرد؛ حال مسئله این است که پس از استفاده طولانی مدت از لپ تاپ و یا استفاده در شرایط دمایی نامناسب، گاهی شما برای کاهش دمای لپ تاپ مجبور به تعویض خمیر یا پد سیلیکونی خواهید شد که برای انجام این نکاتی وجود دارد که در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- در صورتی که از قبل از پد یا خمیر استفاده شده، در هنگام تعویض شما نیز به ترتیب از پد یا خمیر استفاده کنید و سعی نکنید که نوع سیلیکون را عوض کنید.
- در صورت استفاده از خمیر، از استفاده بیش از حد آن با هدف انتقال گرمای بیشتر خودداری کنید.
- در صورت استفاده از پد، اطمینان حاصل کنید که پد جدید مشابه پد قدیمی باشد؛ بدین معنا که قطر و اندازه آنها یکسان باشد.
- در صورت استفاده از پد مطمئن شوید که پد به درستی بر روی چیپ قرار گرفته است.
- در صورت استفاده از پد مراقب باشید تا در زمان قرار دادن هیتسینک، پد جابهجا نشود.
- در زمان بستن پیچهای هیتسینک از سفت بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
دو: استفاده از Task Manager برای بستن برنامههای اضافه
در هنگام اجرای هر برنامهای، بسته به نیازمندیهای اصلی آن برنامه، بسیاری از سخت افزارهای لپ تاپ مورد استفاده خواهند گرفت که از جمله آنها حافظه رم و پردازنده CPU میباشد؛ در واقع هرچه تعداد برنامههای باز شده شما بیشتر باشند، حافظه رم به عنوان حافظه موقت که اطلاعات مورد پردازش را در خود نگهداری کرده و پردازنده CPU به عنوان مغز متفکر لپ تاپ که وظیفه پردازش این اطلاعات را بر عهده دارد، فعالیت بیشتری داشته و در نتیجه گرمای بیشتری تولید خواهند کرد؛ لذا در چنین شرایطی، بستن برنامههای اضافه به کاهش دمای لپ تاپ کمک چشمگیری خواهند کرد؛ ولی نکتهای که در این میان وجود دارد این است که در خیلی موارد، برنامههایی اصطلاحا در زمینه در حال اجرا میباشند که در این صورت شما برای بستن آنها بایستی از طریق Task Manager که یکی از برنامههای پیشفرض ویندوز میباشد استفاده کنید؛ برای این کار به ترتیب زیر عمل نمایید:
- بر روی تسک بار (نوار وظیفه پایین دسکتاپ) راست کلیک کرده و روی گزینه Task Manager کلیک کنید.
- از بین گزینههای Task Manager گزینه Processes را انتخاب کرده تا لیست برنامههای باز شده را ببینید.
- برنامههای باز شده را بر اساس میزان اهمیت آنها و همچنین میزانی که از رم (Memory) و CPU که اشغال کردهاند انتخاب کرده و بر روی آنها راست کلیک کرده و گزینه End Task را انتخاب کنید.
سه: اجرای بازیها در فریمریت و تنظیمات گرافیکی پایین
بازیهای مختلف کامپیوتری نیازمند حداقل توانمندیهای سخت افزاری میباشند؛ بدین معنا که یک بازی به خصوص به کارت گرافیک و یا حافظه رمی نیاز داشته که دارای حداقل توانمندی لازم برای اجرای آن بازی باشد؛ از سوی دیگر، در نمایش صحنههای بازی، معیاری وجود دارد به اسم فریمریت که با واحد fps (فریم بر ثانیه) شناخته شده و معرف تعداد فریمها و صحنهها در یک ثانیه است؛ حال اگر در هنگام اجرای بازی شما سعی نمایید که از تنظیمات سطح بالای بازی استفاده کنید، با توجه به میزان توانمندی سخت افزاری لپ تاپ شما و نیازمندیهای بازی، به طور کلی از طرفی امکان نمایش بازی با فریمریت بالا کاهش پیدا کرده و از طرف دیگر نیز با افزایش کارکرد سخت افزارهای مختلف نظیر کارت گرافیک، پردازنده CPU و رم، این کار شما باعث افزایش دمای لپ تاپ خواهد شد؛ بنابراین، پایینتر نگه داشتن تنظیمات گرافیکی بازی بر اساس توانمندی لپ تاپ به نسبت نیاز بازی، باعث کاهش دمای لپ تاپ خواهد شد.
کاهش دمای لپ تاپ گیمینگ چرا مهم است؟
لپ تاپهای گیمینگ به برخورداری از سخت افزارهای قدرتمند به خصوص کارت گرافیک و پردازنده CPU قوی معروفند؛ از سوی دیگر نیز عموم لپ تاپهای گیمینگ نیز دارای شاسی کوچکی به نسبت اندازه سخت افزارهای داخلی خود هستند که این مسئله نیز جلوی ایجاد جریان هوای بهینه را خواهد گرفت
در کاهش دمای لپ تاپ با روش تعویض سیلیکون قدیمی چه موردی مهم است؟
در صورتی که از قبل از پد یا خمیر استفاده شده، در هنگام تعویض شما نیز به ترتیب از پد یا خمیر استفاده کنید و سعی نکنید که نوع سیلیکون را عوض کنید.
چهار: قرار دادن لپ تاپ بر روی لپ تاپ بر روی سطح صاف و استفاده از CoolPad
لپ تاپها برای کاهش دمای قطعات درونی خود از جریان هوای بیرون استفاده میکنند؛ بدین ترتیب که هوا بوسیله فن داخلی لپ تاپ و از طریق توریهایی که معمولا در زیر لپ تاپ تعبیه شدهاند به داخل لپ تاپ کشانده شده و از طریق پایپها (لولهها) به سخت افزارهای مختلف نظیر CPU و کارت گرافیک هدایت شده و در نتیجه باعث کاهش دمای لپ تاپ خواهند شد؛ اما نکته اینجاست که جهت مکش صحیح هوا به داخل لپ تاپ، لازم است که ابتدا جریان هوا به درستی در زیر لپ تاپ بوجود آید؛ بنابراین، لپ تاپ بایستی کمی از سطح زیرین خود بالاتر بوده و زیر آن تراز و صاف باشد؛ علاوه بر این، با توجه به توانمندی سخت افزارهای داخلی، قدرت و تعداد فنهای داخلی آن و نوع استفاده شما از لپ تاپ و البته دمای محیط، در بسیاری از موارد فن داخلی جوابگوی شما برای کاهش دمای لپ تاپ نخواهد بود؛ لذا کولپد (CoolPad) ضمن بلند کردن لپ تاپ از سطح زیرین خود، با فنهایی که دارد باعث ایجاد جریان هوا شده و کار فن داخلی را برای کاهش دمای لپ تاپ راحتتر خواهد کرد.
پنج: تعویض فنهای از رده خارج شده
در قسمت قبل چگونگی استفاده لپ تاپ از فنهای داخلی خود برای کاهش دمای لپ تاپ را توضیح دادیم؛ طبیعتا فنها میتوانند با توجه به میزان قدرت خود تا حد زیادی به کاهش دمای لپ تاپ کمک کنند؛ اما مشکل اینجاست که مانند هر قطعه الکترونیکی دیگری، فنها نیز طول عمر خود را دارند و پس از استفاده طولانیمدت و یا غیراصولی از لپ تاپ، طبیعتا بایستی انتظار خرابی و یا حداقل عدم کارکرد بهینه و صحیح فنها را داشته باشید؛ در چنین شرایطی لازم است که برای اطمینان از کاهش دمای لپ تاپ، نسبت به تعویض فنها اقدام نمایید.
کاهش دمای لپ تاپ گیمینگ با نوع گرافیک بازی در ارتباط است؟
بله
کاهش دمای لپ تاپ با تعویض فن قدیمی کارساز است؟
بله
در حالت ایدهآل دمای پردازنده و کارت گرافیک در حین بازی باید چقدر باشد؟
برای پردازندههای CPU به طور کلی، دمای مناسب در هنگام بازی بایستی بین 75 تا 80 درجه سلسیوس باشد؛ در خصوص کارت گرافیک نیز این محدوده دمایی به طور کلی بین 80 تا 85 درجه سلسیوس بوده که منحصرا برای کارت گرافیکهای ساخت شرکت NVIDIA این محدوده 70 تا 85 و برای کارت گرافیکهای ساخت شرکت AMD بین 65 تا 75 درجه سلسیوس است.
لازم به ذکر است که برای مشاهده عملکرد کارت گرافیک و CPU شما میتوانید با راست کلیک روی نوار پایینی دسکتاپ و کلیک روی Task Manager، گزینه Performance را انتخاب کرده و با کلیک روی هر کدام از سخت افزارهای موجود در لیست سمت چپ، عملکرد آنها را مشاهده کنید.
امیدواریم این مقاله که با کوشش تیم دیجی تامین تهیه شده برای شما راهگشا باشد. اگر خریدار لپ تاپ هستید، بهتر است تفاوت پردازندهها و قدرت فن و تهویه هوا را در نظر داشته باشید. شما قصد خرید چه نوع سیستمی را دارید؟ به نظرتان خرید لپ تاپ گیمینگ برای چه افرادی مناسبتر است؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم با مشکل داغ شده لپ تاپ درگیر هستند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید