OLED در توصیف تکنولوژی به کار رفته در نمایشگرهای تلویزیونها، لپ تاپها، گوشیها، ساعتهای هوشمند و … به کار میرود. در این فناوری هر یک از پیکسلهای نمایشگر از یک ماده آلی و ارگانیک ساخته شده که در هنگام عبور جریان برق از آن میدرخشد. همین نحوه عملکرد نیز سبب میشود تا این نمایشگرها قادر به نمایش سیاهی مطلق و سفیدی بسیار روشن باشند و کنتراست رنگها را به خوبی نشان دهند. باریک بودن مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت این نمایشگرها سبب میشود تا از پنلهای اولد در ساخت گوشیهای تاشو و تلویزیونهای رول شونده استفاده شود. صفحه نمایش OLED برتریهای زیادی نسبت به نمایشگرهای LCD داشته، البته قیمت بالاتری نیز دارند. افرادی که به دنبال کیفیت بالا هستند و محدودیت بودجه ندارند، بهتر است به سراغ خرید لوازم الکترونیکی مجهز به نمایشگرهای اولد بروند.
احتمالاً در هنگام خرید لوازم الکترونیکی مثل گوشی، تلویزیون، لپ تاپ، مانیتور و … بارها از جانب فروشنده نام OLED به گوشتان خورده باشد. کلمه OLED توصیفی در رابطه با فناوری به کار رفته در صفحه نمایشهای گوشی، تلویزیون، لپ تاپ، مانیتور و … میباشد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با صفحه نمایش OLED اولد آشنا کرده و تمامی آنچه در رابطه با این تکنولوژی باید بدانید را در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین برای شناخت بیشتر این تکنولوژی پرطرفدار با ما همراه باشید.
صفحه نمایش OLED چیست؟
کلمه OLED مخفف عبارت organic light-emitting diode بوده که به معنای دیودهای نورده ارگانیک میباشد. سالها پیش دانشمندان به این نتیجه رسیدند که برای ساختن تصاویر دیجیتالی تنها داشتن سه رنگ آبی، سبز و قرمز که تحت عنوان رنگهای RGB شناخته میشود کافی است. میان تمام نمایشگرهای تولید شده، تنها صفحه نمایشهای اولد هستند که برای ساخت تصاویر از روش RGB استفاده میکنند. در صفحه نمایشهای OLED هر یک از پیکسلهای به کار رفته در نمایشگر از ماده اولیهای ساخته شدهاند که با عبور جریان برق از آنها شروع به درخشش میکند. همین امر نیز سبب ایجاد تصویر در صفحه نمایش OLED میشود.
همانطور که گفتیم منظور از اولد، دیودهای نورده ارگانیک است که منظور از ارگانیک همین ماده اولیهای بوده که در ساخت پیکسلها از آن استفاده شده است. این ماده ترکیبی از ترکیبات آلی و دارای کربن بوده که برای ایجاد هر رنگ لازم است که این ترکیبات آلی به شیوه متفاوتی با یکدیگر ترکیب گردند. همانطور که گفته شد درخشش پیکسلها به واسطه عبور جریان برق از این ماده آلی میباشد. بنابراین هر چه جریان بیشتر باشد، میزان نوردهی یا درخشش نیز بیشتر بوده و در نتیجه کیفیت نمایشگر بالاتر خواهد بود.
از نمایشگرهای OLED در چه محصولاتی استفاده میشود؟
نمایشگرهای OLED عمدتاً در تلویزیونها، مانیتورها، گوشیهای هوشمند و لپ تاپها مورد استفاده قرار میگیرد. در 10 سال اخیر شرکتهای مطرحی مثل سونی، LG و پاناسونیک از فناوری اولد در ساخت تلویزیونهای خود استفاده کردهاند. همچنین تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند از جمله شرکت اپل و سامسونگ، در ساخت گوشیهای پرچمدار خود از این فناوری استفاده کرده که سبب کیفیت بسیار بالای نمایشگرهای آنها میشود. از جمله گوشیهایی که به فناوری اولد مجهز شدهاند، میتوان به گوشی گلکسی S21 سامسونگ و گوشیهای سری 12 و 13 اپل اشاره کرد. همچنین این دو شرکت علاوه بر استفاده از فناوری اولد در ساخت گوشیهای خود، این فناوری را در ساخت اپل واچها و گلکسی واچها به کار بردهاند.
استفاده از صفحه نمایش OLED در لپ تاپها نیز در سالهای اخیر رواج پیدا کرده که از جمله نمونههای این لپ تاپها میتوان به برخی مدلهای لپ تاپ ایسوس اشاره کرد. لازم به ذکر است که هزینه بالایی که استفاده از این تکنولوژی در ساخت گوشیها، تلویزیونها و لپتاپها به همراه دارد، باعث میشود تا این فناوری در محصولات نوآورانه مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که مواد اولیه مورد استفاده در ساخت نمایشگرهای OLED بسیار ظریف و باریک هستند، از آنها برای ساخت تلویزیونهای رول شونده LG، نمایشگرهای کاملا شفاف و گوشیهای تاشو استفاده میشود.
نمایشگرهای OLED و LCD چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
نمایشگرهای OLED با نمایشگرهای LCD تفاوتهای زیادی دارد که از جمله این تفاوتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
تولید رنگ سیاه مطلق و سفید بسیار روشن
از آنجایی که نحوه عملکرد صفحه نمایش OLED با عبور جریان الکتریکی از مواد اولیه تشکیلدهنده پیکسلها بوده، این نمایشگرها میتوانند به ازای هر پیکسل، رنگ سیاه مطلق و سفید بسیار روشن را ایجاد کنند. این در حالی است که نمایشگرهای LCD از این توانایی برخوردار نیستند. در واقع آنچه سبب نمایش تصویر در نمایشگرهای LCD میشود، کریستال مایعی است که نور تعبیه شده در پس زمینه را مسدود میکند. این کریستالهای مایع نمیتوانند نور را به صورت کامل مسدود کنند و این امر سبب میشود تا امکان ایجاد رنگ سیاه مطلق وجود نداشته باشد.
پنل نور پس زمینه
دومین تفاوت صفحه نمایش OLED و LCD در پنل نور پس زمینه آنهاست. به عبارت دیگر این دو نمایشگر در میزان نوردهی و تولید نور با یکدیگر تفاوت دارند. پنل نور پس زمینه در حکم یک واحد بوده که سبب روشن شدن کل صفحه میگردد. در نمایشگرهای LCD و LED در حالت حداکثری هزاران منطقه نوردهی وجود دارد. این در حالی است که در نمایشگر OLED به ازای هر پیکسل یک منطقه نوردهی تعبیه شده که سبب میشود مناطق نوری در این نمایشگرها به میلیونها عدد برسد. این امر سبب میشود تا نمایشگرهای اولد از نوردهی بسیار بیشتری نسبت به نمایشگرهای LCD برخوردار باشند.
میزان و نسبت کنتراست
تصاویر پخش شده از نمایشگرهای OLED دارای کیفیت بالاتری بوده و کنتراست و تفاوت رنگها با کیفیت بیشتری نشان داده میشود. به عبارت دیگر در این نمایشگرها نسبت بین روشنترین و تیرهترین مناطق بسیار زیاد است. علت این امر آن است که در نمایشگرهای اولد هر پیکسل به صورت جداگانه روشن و خاموش میشود و از این رو میتواند رنگ سیاه مطلق را ایجاد کند. همانطور که گفته شد نمایشگرهای LCD قادر به مسدود کردن تمام و کمال نور پس زمینه نبوده و نمیتوانند رنگ سیاه مطلق و به طور کلی کنتراست بالایی را ایجاد کنند.
تاخیر در عملکرد
از دیگر تفاوتهایی که بین صفحهنمایشهای اولد و LCD وجود دارد، میتوان به میزان تاخیر عملکرد آنها اشاره کرد. نمایشگرهای OLED از تاخیر عملکرد بسیار پایینی برخوردار هستند که همین امر سبب میشود در مانیتورها و لپ تاپها گیمینگ بسیار مورد استفاده قرار گیرد.

فناوری OLED چه تاثیری بر روی گوشیها و ساعتهای هوشمند دارند؟
عوامل زیادی سبب شده است تا تولیدکنندگان محصولات دیجیتال به فکر استفاده از صفحه نمایش OLED برای گوشیها و ساعتهای هوشمند بیافتند. اولین دلیل آن است که مواد اولیهای که در نمایشگرهای اولد به کار میرود بسیار باریک بوده که همین امر سبب میشود تا نمایشگرهای تولید شده نیز ضخامت کمی داشته باشد. از این رو گوشیها باریکتر و نمایشگر ساعتهای هوشمند نیز ظریفتر میگردد.
تاثیر دیگری که استفاده از نمایشگرهای OLED بر گوشیها و ساعتهای هوشمند میگذارد، کم کردن مصرف انرژی آنهاست. در واقع از آنجایی که نمایشگرهای اولد خاصیت خودتابشی دارند، نسبت به نمایشگرهای LCD انرژی کمتری مصرف میکنند. همچنین در صورتی که از تصاویر پس زمینه تیره رنگ برای گوشیها و ساعتهای مجهز به نمایشگر اولد استفاده شود، به واسطه اینکه پیکسل کمتری روشن میگردد، مصرف انرژی نیز کاهش مییابد. استفاده از نمایشگرهای OLED در این دستگاهها سبب افزایش کیفیت تصویر و کنتراست بالاتر رنگها نیز میشود.
آیا نمایشگرهای OLED نیز معایبی دارند؟
بدیهی است که تمامی لوازم الکترونیکی در کنار مزایای که دارند از معایبی نیز برخوردار باشند که در برخی موارد این معایب جزئی بوده و نمیتواند تاثیری بر انتخاب این محصولات داشته باشد. نمایشگرهای OLED نیز از این قاعده مستثنی نیستند. از جمله معایبی که صفحه نمایشهای اولد به همراه دارند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
قیمت بالا
از آنجایی که فرایند تولید نمایشگرهای اولد بسیار پیچیده زمانبر بوده، بدیهی است که قیمت این نمایشگرها بالا باشد و سبب افزایش قیمت دستگاههایی شود که در آنها از این نمایشگرها استفاده شده است. البته کیفیت بالای این نمایشگرها میتواند تا حد زیادی بالا بودن قیمت آن را جبران کند.
سوختگی تصویر
مشکل دیگری که ممکن است برای نمایشگرهای اولد به وجود بیاید سوختگی تصویر و یا به اصطلاح Screen burn-in میباشد. هر چند این مشکل در پنلهای اولد جدید بسیار اندک است، اما کاربران باید انتظار آن را داشته باشند. منظور از سوختگی تصویر آن است که در اثر عوامل مختلف، برخی از قسمتهای نمایشگر دچار تغییر رنگ دائمی شده و در برخی قسمتها تصاویر حالت محوی خواهند داشت. در برخی موارد نیز شکلهای مختلفی بر روی نمایشگر ایجاد میشود. البته شرکتهای مختلف با تغییر ساختار پیکسلهای نمایشگرهای اولد، تا حد زیادی احتمال وقوع این مشکل را به حداقل و نزدیک به صفر رساندهاند.
صفحه نمایش OLED چگونه عمل میکند؟
در صفحه نمایشهای OLED هر یک از پیکسلهای به کار رفته در نمایشگر از ماده اولیهای ساخته شدهاند که با عبور جریان برق از آنها شروع به درخشش میکند. همین امر نیز سبب ایجاد تصویر در صفحه نمایش OLED میشود.
صفحه نمایش OLED در کجا بکار میرود؟
نمایشگرهای OLED عمدتاً در تلویزیونها، مانیتورها، گوشیهای هوشمند و لپ تاپها مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا پنل OLED مناسب شما است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که در صورتی که کیفیت برای کاربر حرف اول را بزند، لوازم الکترونیکی مجهز به پنل اولد برای وی مناسب خواهد بود. همچنین در صورتی که کاربری قصد خرید تجهیزات مختلف گیمینگ را داشته باشد، به واسطه تأخیر اندکی که نمایشگرهای اولد دارد، بهتر است به سراغ این صفحه نمایشها برود به طور کلی میتوان چنین بیان کرد که اگر کاربری با محدودیت بودجه مواجه نباشد، همواره نمایشگرهای اولد گزینههای بهتری خواهند بود.
صفحه نمایش OLED کیفیت بالاتری دارد یا LCD؟
صفحه نمایش OLED
صفحه نمایش OLED قیمت بالاتری دارد یا LCD؟
صفحه نمایش OLED
حکم آخر
OLED در توصیف تکنولوژی به کار رفته در نمایشگرهای تلویزیونها، لپ تاپها، گوشیها، ساعتهای هوشمند و … به کار میرود. در این فناوری هر یک از پیکسلهای نمایشگر از یک ماده آلی و ارگانیک ساخته شده که در هنگام عبور جریان برق از آن میدرخشد. همین نحوه عملکرد نیز سبب میشود تا این نمایشگرها قادر به نمایش سیاهی مطلق و سفیدی بسیار روشن باشند و کنتراست رنگها را به خوبی نشان دهند. باریک بودن مواد اولیه مورد نیاز برای ساخت این نمایشگرها سبب میشود تا از پنلهای اولد در ساخت گوشیهای تاشو و تلویزیونهای رول شونده استفاده شود. صفحه نمایش OLED برتریهای زیادی نسبت به نمایشگرهای LCD داشته، البته قیمت بالاتری نیز دارند. افرادی که به دنبال کیفیت بالا هستند و محدودیت بودجه ندارند، بهتر است به سراغ خرید لوازم الکترونیکی مجهز به نمایشگرهای اولد بروند.
اگر خریدار لپ تاپ یا کامپیوتر هستید، بهتر است تفاوت تکنولوژی نمایشگرها را در نظر داشته باشید. شما قصد خرید چه نوع مانیتوری را دارید؟ به نظرتان خرید لپ تاپهای مجهز به صفحه نمایش OLED برای چه افرادی مناسبتر است؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم در انتخاب بین لاینهای تولید برند ایسوس مردد هستند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید