کارت گرافیک یکی از اصلیترین سخت افزارهای به کار رفته در لپ تاپها و سیستمهای رومیزی بوده که وظیفه پردازش دادههای گرافیکی را برعهده دارد. برندهای مختلفی در زمینه تولید کارت گرافیک فعال هستند که یکی از معتبرترین این برندها برند انویدیا میباشد. برند انویدیا کارت گرافیکهای بسیار متنوعی برای کاربریهای مختلف به بازار عرضه کرده است. این برند جهت سهولت در انتخاب کارت گرافیک و اطلاع از نوع عملکرد آن، کارت گرافیکهای تولیدی خود را در سریهای مختلفی به بازار عرضه کرده است که یکی از پرکاربردترین این سریها سری جی فورس میباشد. کارت گرافیکهای سری جیفورس خود به انواع کارت گرافیکهای MX، GTX و RTX تقسیم میشوند. کارت گرافیکهای موجود در این سریها از لحاظ معماری، قدرت، سرعت و مقدار حافظه اختصاصی تعلق گرفته به آنها با یکدیگر تفاوت دارند.
یکی از مهمترین سخت افزارهایی که در انواع دستگاههای الکترونیکی از جمله لپ تاپ مورد استفاده قرار میگیرد کارت گرافیک یا پردازنده گرافیکی میباشد. شرکتهای زیادی در زمینه تولید کارت گرافیک فعالیت میکنند که برترین این شرکتها شرکتهای انویدیا، اینتل و AMD میباشند. در بین این سه شرکت تولیدکننده کارت گرافیک، شرکت انویدیا تولیدکننده قویترین پردازندههای گرافیکی میباشد. شرکت انویدیا به صورت تخصصی در زمینه تولید پردازندههای گرافیکی فعالیت داشته، در حالی که شرکتهای AMD و اینتل علاوه بر تولید انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce در زمینه تولید پردازنده مرکزی و تراشه سیلیکونی نیز فعال میباشند.
برند انویدیا فعالیت خود را از سال 1993 آغاز کرده و تاکنون مدلهای مختلفی از قدرتمندترین کارتهای گرافیک را برای کاربریهای مختلف به بازار عرضه کرده است. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی کامل کارت گرافیکهای تولید شده توسط برند انویدیا بپردازیم. بنابراین اگر به شناخت انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce علاقه دارید، خواندن این متن را از دست ندهید.
کارت گرافیک لپ تاپ | انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce
کارت گرافیکهایی که در لپ تاپها مورد استفاده قرار میگیرند از لحاظ مشخصات فنی و بازدهی با کارت گرافیکهای استفاده شده در کامپیوترهای رومیزی متفاوت هستند. به عنوان مثال یکی از کارت گرافیکهایی که در لپ تاپها استفاده میشود کارت گرافیک RTX 3050 بوده که برای آن 4 گیگابایت حافظه اختصاصی در نظر گرفته شده است. این در حالی است که در سیستمهای رومیزی معمولا از کارت گرافیکهای دارای ظرفیت بالاتر مثلا حافظه 8 گیگابایتی استفاده میشود. همین امر در قیمت کارت گرافیک نیز تاثیرگذار است.

ردهبندی کارت گرافیکهای لپ تاپ
همانطور که گفته شد شرکت انویدیا مدلهای مختلفی از کارتهای گرافیک را متناسب با نوع کاربری لپ تاپ به بازار عرضه کرده است. اگر بخواهیم کارت گرافیکهای تولید شده توسط این برند را از قویترین تا ضعیفترین دستهبندی کنیم، به تقسیمبندی زیر میرسیم.
کارت گرافیکهای سری RTX 40
سری RTX 40 قویترین کارت گرافیک تولید شده توسط شرکت انویدیا بوده که البته تاکنون به صورت رسمی عرضه نشده است.
کارت گرافیکهای سری RTX 30
کارت گرافیکهای موجود در سری RTX 30 از مدل 3050 تا 3090 بوده که در بسیاری از لپ تاپهای حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرد. این کارت گرافیک از لحاظ قدرت عملکرد بسیار مطلوبی دارد.
کارت گرافیکهای سری GTX
کارت گرافیکهای سری GTX کارت گرافیکهای میانرده شرکت انویدیا بوده که برای آنها حافظه اختصاصی 4 گیگابایت یا بیشتر در نظر گرفته شده است.
کارت گرافیکهای سری MX
کارت گرافیک سری MX نسبت به کارت گرافیکهای آنبرد قدرت بالاتری داشته و برای آنها حافظه مجزایی معادل 2 گیگابایت در نظر گرفته شده است.
کارت گرافیکهای آنبرد یا اشتراکی
ضعیفترین کارت گرافیک تولید شده توسط شرکت انویدیا کارت گرافیکهای آنبرد بوده که همراه با پردازنده مرکزی طراحی شده و منبع تغذیه آن پردازنده مرکزی میباشد. این کارت گرافیک فاقد حافظهی مجزاست.
کارت گرافیک بهترین لپ تاپ گیمینگ
کارت گرافیک مهمترین سخت افزار در لپ تاپهای گیمینگ به شمار میآید. وقتی صحبت از بهترین لپ تاپ گیمینگ میشود، به معنی آن است که کارت گرافیک به کار رفته در آن نیز یکی از بهترینهاست. در لپ تاپهای گیمینگ از کارت گرافیکهای تولید شده توسط شرکت انویدیا یا شرکت AMD استفاده میشود.
معرفی انواع کارت گرافیک انویدیا
شرکت انویدیا کارت گرافیکهای تولیدی خود را در چهار سری اصلی به بازار عرضه کرده است که از لحاظ توان و کاربری با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه به بررسی چهار سری کارت گرافیک انویدیا میپردازیم.
سری جی فورس (GeForce)
کارت گرافیکهای سری جی فورس عمدتا در کامپیوترهای رومیزی خانگی و لپ تاپها مورد استفاده قرار میگیرند. کارت گرافیکهای موجود در این سری برای کاربری عمومی، امور گرافیکی و گیمینگ گزینه مناسبی به شمار میآیند.
سری کوآدرو (Quadro)
کارت گرافیکهای موجود در سری کوادرو توان بالایی در انجام عملیات پردازشی داشته و از همین رو برای پردازشهای سنگین گرافیکی مورد استفاده قرار میگیرند.
سری تسلا (Tesla)
کارت گرافیکهای سری تسلا در سرورها استفاده میشوند.
سری تگرا (Tegra)
کارت گرافیکهای انویدیا که در تلفنهای همراه و تبلتها به کار میروند جزو سری تگرا این برند میباشند.

کارت گرافیک سری جی فورس (GeForce)
یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین سریهای کارت گرافیک شرکت انویدیا سری جی فورس بوده که از سال 1999 تولید آن آغاز شده است. منظور از جی فورس قدرت علم هندسه است. همانطور که گفته شد برند انویدیا اولین کارت گرافیک سری جیفورس را در سال 1999 تحت عنوان جی فورس 256 به بازار عرضه کرد.
در حال حاضر 17 نسل از این سری کارت گرافیکهای انویدیا به بازار عرضه شدهاند که از لحاظ فناوری به کار رفته در ساختارها و معماری تغییراتی در آنها ایجاد شده است. در حال حاضر کارت گرافیکهای سری جی فورس خود به سریهای RTX، GTX و MX تقسیم میشوند. کارت گرافیکهای سری MX تراشههای پایین رده سری جی فورس بوده که عمدتا در لپ تاپهای میانرده مناسب برای امور خانگی و کاربری عمومی مورد استفاده قرار میگیرند.
کارت گرافیکهای سری GTX کارت گرافیکهای میانرده این سری محسوب شده و شبیه به کارت گرافیکهای سری RTX میباشند. با این تفاوت که هستههای تخصصی به کار رفته در تراشههای RTX در آنها وجود ندارد. کارت گرافیکهای سری RTX نیز سریعترین و قویترین کارت گرافیکهای سری جی فورس بوده و عمدتا در لپ تاپهای گیمینگ و لپ تاپهای گرافیکی مورد استفاده قرار میگیرند.
کارت گرافیک MX | انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce
تولید کارت گرافیکهای سری MX جی فورس از سال 2000 آغاز و به بازار عرضه شد. هدف از ساخت این سری از کارت گرافیکها استفاده در لپ تاپهای قابل حمل و سبک بود. هدف شرکت انویدیا از راهاندازی خط تولید کارت گرافیکهای MX جی فورس آن بود که بتواند کارتهای گرافیک مخصوص لپ تاپی را کاملا شبیه به کارت گرافیکهای دسکتاپ ایجاد کند. زمانی که در سال 2006 خط تولید این کارت گرافیکها با خط تولید اصلی جی فورس اقدام شد، پسوند M به کارت گرافیکهای این سری اضافه گردید.
این روند تا سال 2016 ادامه داشت تا جایی که در این سال معماری ساخت کارتهای گرافیک به پاسکال تغییر کرد و این پسوند از نام کارتهای گرافیک حذف گردید. تغییر در معماری کارت گرافیکهای MX جی فورس سبب شد تا این کارت گرافیکها از مدل GDDR5 به مدل GDDR6 تغییر کنند. نامگذاری MX این سری، از سال 2017 و همزمان با عرضه کارت گرافیک GeForce MX150 از سر گرفته شد. کارت گرافیکهای موجود در سری MX همگی به 2 گیگابایت حافظه گرافیکی مجهز شدهاند. از جمله لپ تاپهایی که به کارت گرافیک سری GeForce MX مجهز شدهاند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
نمونه لپ تاپ با کارت گرافیک سری MX
لپ تاپ ایسوس ASUS VivoBook R465EP - نقره ای
- Core I5 1135G7
- 8GB
- 1TB
- 256GB
- MX330
- "14 FULL HD
لپ تاپ ایسوس ASUS VivoBook K513EQ - مشکی
- Core I7 1165G7
- 8GB
- NO
- 512GB
- 2GB MX350
- "15.6 FULL HD
لپ تاپ لنوو Lenovo IdeaPad 3 - نقره ای
- Core I5 1155G7
- 8GB
- NO
- 512GB
- 2GB MX350
- "Full HD 15.6
لپ تاپ ایسر Acer AspireA315-59G-50FH-E - نقره ای
- Core i5 1235U
- 12GB
- 1TB
- 128GB
- 2GB MX550
- "15.6 FULL HD
کارت گرافیک GTX | انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce
دومین سری از کارت گرافیکهای جی فورس را کارت گرافیکهای سری GTX تشکیل داده که تولید آنها از سال 2008 آغاز شد. کارت گرافیکهای GTX شامل انواع لپ تاپی و دسکتاپی بوده و اولین آنها تحت عنوان کارت گرافیکی GTX 260 به بازار عرضه شد. دوم نسل اول کارت گرافیکهای این سری دارای معماری تسلا بوده و دو نسل بعدی آن با معماری Fermi ساخته شد.
از سال 2016 تا سال 2019 نیز کارت گرافیکهای GTX با استفاده از معماری پاسکال ساخته شدند. از سال 2018 معماری کارت گرافیکهای GTX از پاسکال به تورینگ تغییر کرد. این معماری بر فناوری رهگیری پرتوهای نوری تمرکز داشته که سبب میشود سرعت کارت گرافیک تا 6 برابر نسبت به کارت گرافیکهای ساخته شده با معماری پاسکال بیشتر باشد. اگرچه کارت گرافیکهای سری GTX معماری شبیه به کارت گرافیکهای سری RTX دارند، با این حال فاقد هستههای RT و Tensor بوده که همین امر سبب کاهش قیمت آنها شده است.
رهگیری پرتوهای نوری در این کارت گرافیکها نیز به صورت نرم افزاری انجام میشود. کارت گرافیکهای سری GTX شامل انواع 4 گیگابایتی و 6 گیگابایتی بوده و آخرین سری ارائه شده از آنها جزو سری Geforce 16 میباشد. از جمله لپ تاپهای مجهز به کارت گرافیکهای سری GRX میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
تعدادی از لپ تاپهای دارای کارت گرافیک سری GTX
لپ تاپ ایسوس ASUS TUF GAMING F15 FX506LH - خاکستری
- Core i5 10300H
- 16GB
- NO
- 512GB
- 4GB 1650GTX
- "FULL HD 15.6
لپ تاپ ایسوس ASUS VivoBook K571Li - سرمه ای
- Core I7 10870H
- 16GB
- 256GB
- 1TB
- 4GB GTX 1650Ti
- "15.6 FULL HD
لپ تاپ ایسوس ASUS VivoBook K3500PH - خاکستری
- Core i5 11300H
- 8GB
- NO
- 512GB
- 4GB GTX1650
- "FULL HD 15.6
کارت گرافیک RTX | انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce
قدرتمندترین سری کارت گرافیکهای Geforce سری RTX بوده که تولید آنها برای اولین بار در سال 2018 و با استفاده از معماری تورینگ انجام شد. تورینگ یکی از تراشههای شرکت انویدیا بوده که فناوری رهگیری پرتوهای نوری در آن به صورت بیدرنگ انجام میشود. این فناوری در حال حاضر یکی از بهترین تکنیکهای گرافیکی برای ایجاد جلوههای تصویری در بازیها میباشد.
کارت گرافیکهای RTX انویدیا به منظور استفاده در لپ تاپهای گیمینگ و گرافیکی قدرتمند طراحی شدهاند. تا سال 2021 معماری کارت گرافیکهای RTX و GTX یکسان بود، اما در سال 2021 RTX با یک معماری جدید تحت عنوان Ampere به بازار عرضه شد. کارت گرافیکهای RTX جی فورس بین 4 تا 24 گیگابایت حافظه گرافیکی داشته و 2 سری 20 و 30 آن به بازار عرضه شده است. سومین سری این کارت گرافیک که تحت عنوان سری 40 بوده نیز تولید شده اما هنوز به بازار عرضه نشده است.
انواع کارت گرافیکهای RTX سری 30
- کارت گرافیک 3050
- کارت گرافیک 3050Ti
- کارت گرافیک 3060
- کارت گرافیک 3070
- کارت گرافیک 3070Ti
- کارت گرافیک 3080
- کارت گرافیک 3080Ti
- کارت گرافیک 3090
انواع کارت گرافیکهای RTX سری 40
- کارت گرافیک 4050
- کارت گرافیک 4060
- کارت گرافیک 4070
- کارت گرافیک 4070Ti
- کارت گرافیک 4080
- کارت گرافیک 4090
کارت گرافیک RTX 4000، هیولای مرحله آخر
قدرتمندترین کارت گرافیکهای سری RTX که تاکنون روانه بازار شده کارت گرافیکهای سری 4000 میباشد. اولین کارت گرافیک سری 4000 که سرآمد تمامی کارت گرافیکهای این سری بوده کارت گرافیک RTX 4090 است که بالاترین قدرت و سرعت را در بین تمامی کارت گرافیکهای موجود در بازار دارد. پس از این کارت گرافیک، کارت گرافیک RTX 4080 قرار گرفته که از قدرت و سرعت بسیار بالایی برخوردار بوده و از تمامی کارت گرافیکهای شرکت AMD نیز برتر میباشد.
کارت گرافیکهای سری RTX 4000 با استفاده از فناوری 4 نانومتری ساخته شده و از 45.9 میلیارد ترانزیستور در آنها استفاده شده است. سرعت کلاک این کارت گرافیک در هنگام پردازش تا 2.5 گیگاهرتز قابلیت افزایش دارد. این کارت گرافیکها هنوز به تولید انبوه و عرضه به بازار نرسیدهاند.
هسته CUDA در کارت گرافیک RTX چیست؟
منظور از هسته کودا هستههای پردازشی اصلی به کار رفته در چیپ گرافیکی بوده که از قابلیت پردازش موازی و قابلیت برنامهریزی توسط برنامهنویسان برخوردار هستند.
هسته RT چیست؟
هستههای RT به کار رفته در کارت گرافیکهای RTX به هستههایی گفته میشود که در ساخت آنها از معماری تورینگ استفاده شده است. این هستهها وظیفه انجام محاسبات مربوط به رهگیری پردههای نور در یک محیط سه بعدی را به صورت سخت افزاری و بیدرنگ بر عهده دارند.
انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce چه کیفیتی دارد؟
شرکت انویدیا تولیدکننده قویترین پردازندههای گرافیکی میباشد. شرکت انویدیا به صورت تخصصی در زمینه تولید پردازندههای گرافیکی فعالیت داشته، در حالی که شرکتهای AMD و اینتل علاوه بر تولید انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce در زمینه تولید پردازنده مرکزی و تراشه سیلیکونی نیز فعال میباشند.
انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia به چند دسته تقسیم میشوند.
کارت گرافیکهای سری RTX 40
کارت گرافیکهای سری RTX 30
کارت گرافیکهای سری GTX
کارت گرافیکهای سری MX
کارت گرافیکهای آنبرد یا اشتراکی
هسته Tensor چیست؟
سومین هسته به کار رفته در کارت گرافیکهای RTX هستههای تنسور بوده که این هستهها با هدف یادگیری عمیق طراحی شدهاند. به عبارت دیگر هستهها وظیفه انجام پردازشهای شناور ممیزی و عملیات ضرب ماتریس را با روش کارآمد برعهده دارند. هستههای تنسور در واقع سبب افزایش سرعت یادگیری سیستم هوش مصنوعی میشوند.
تعدادی از لپ تاپهای دارای کارت گرافیک RTX سری 30
لپ تاپ ایسوس ASUS TUF GAMING F15 FX506HC - مشکی
- Core i7 11800H
- 16GB
- NO
- 512GB
- 4GB RTX 3050
- "15.6 FULL HD
لپ تاپ لنوو Lenovo IdeaPad Gaming 3 - مشکی
- Core i7 12650H
- 16GB
- NO
- 1TB
- 6GB RTX 3060
- "FULL HD 15.6
لپ تاپ ایسوس Asus Vivobook PRO 16X N7600PC - KV098 - نقره ای
- Corei5 11300H
- 8GB
- NO
- 512GB
- 4GB RTX3050
- "QHD 16
لپ تاپ ایسوس ASUS H7600ZM - مشکی
- Corei7 12700H
- 32GB
- NO
- 1TB
- 6GB RTX3060
- "4K 16
تعدادی از لپ تاپهای دارای کارت گرافیک RTX سری 40
- لپ تاپ ایسوس ROG Strix G16 G614JI – AX
- لپ تاپ لنوو Legion 7 Pro– AB
انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce در لپ تاپ گیمینگ استفاده میشود؟
بله
انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce چند دسته است؟
MX، GTX و RTX
انواع کارت گرافیک لپ تاپ – NVidia GeForce
کارت گرافیک یکی از اصلیترین سخت افزارهای به کار رفته در لپ تاپها و سیستمهای رومیزی بوده که وظیفه پردازش دادههای گرافیکی را برعهده دارد. برندهای مختلفی در زمینه تولید کارت گرافیک فعال هستند که یکی از معتبرترین این برندها برند انویدیا میباشد. برند انویدیا کارت گرافیکهای بسیار متنوعی برای کاربریهای مختلف به بازار عرضه کرده است. این برند جهت سهولت در انتخاب کارت گرافیک و اطلاع از نوع عملکرد آن، کارت گرافیکهای تولیدی خود را در سریهای مختلفی به بازار عرضه کرده است که یکی از پرکاربردترین این سریها سری جی فورس میباشد. کارت گرافیکهای سری جیفورس خود به انواع کارت گرافیکهای MX، GTX و RTX تقسیم میشوند. کارت گرافیکهای موجود در این سریها از لحاظ معماری، قدرت، سرعت و مقدار حافظه اختصاصی تعلق گرفته به آنها با یکدیگر تفاوت دارند.
اگر به فکر خرید لپ تاپ با کارت گرافیک قوی هستید، بهتر است تفاوت کارتهای گرافیکی را در نظر داشته باشید. شما قصد خرید چه نوع سیستمی را دارید؟ به نظرتان خرید لپ تاپ با کارت گرافیک انویدیا برای چه افرادی مناسبتر است؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم در انتخاب بین لپ تاپهای گیمینگ مردد هستند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید