پیشرفت تکنولوژی سبب شده تا برای اتصال قطعات جانبی مختلف به دستگاههای الکترونیکی پورتهای گوناگون و استانداردهای مختلفی طراحی شود که هر یک از این درگاهها و پروتکلها از قابلیتهای خاص خود برخوردار هستند. جدیدترین استانداردهای به کار رفته در درگاهها، استانداردهای تاندربولت 3 و USB Type-C بوده که در سرعت انتقال اطلاعات و کیفیت انتقال تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
دستگاههای الکترونیکی به پورتهایی مجهز شدهاند که برای انتقال دادهها مورد استفاده قرار میگیرند. این پورتها دارای نمونههای مختلفی بوده و هر یک از نوع خاصی سوکت پشتیبانی میکنند. آنچه اهمیت دارد این است که تمامی این پورتها برای اتصال یک قطعه جانبی به دستگاههای الکترونیکی و انتقال داده مورد استفاده قرار گرفته و هر چه نسل پورت جدیدتر باشد، سرعت و کیفیت انتقال دادهها بهتر خواهد بود. اگر با دنیای دستگاههای الکترونیکی آشنا باشید بیشک با نام پورتهای تاندربولت و USB آشنا شدهاید. در این مقاله قصد داریم تفاوتهای میان پورتهای Type-C و Thunderbolt را بررسی کنیم. پس برای شناخت انواع Type-c تاندربولت USB 4 تا خط آخر این متن با ما همراه باشید.
بررسی تفاوت کانکتور با پروتکل
پیش از این که به بررسی پورتهای USB و Thunderbolt بپردازیم، لازم است این نکته را بررسی کنیم که پورت یا درگاه با استاندارد جاری در آن متفاوت میباشد. پورتهای USB که عمدتا در لپ تاپها تعبیه شده است وظیفه انتقال اطلاعات را دارد، اما اگر به شارژرهای دستگاههای الکترونیکی مختلف توجه کرده باشید، اگر چه شکل ظاهری سوکت آنها شبیه به پورتهای USB است، اما به جای انتقال اطلاعات وظیفه انتقال جریان برق را داشته و امکان اتصال ماوس، کیبورد یا فلش USB به آنها وجود ندارد.
همین امر بوده که پروتکل یا استاندارد پورت را از نوع کانکتور متمایز میکند. درگاهها یا پورتهایی که تنها برای شارژ دستگاهها مورد استفاده قرار میگیرند تحت عنوان پورت Type-A شناخته شده که در انواع وسایل الکترونیکی وجود دارد. دومین استاندارد و پروتکلی که در بسیاری از دستگاههای الکترونیکی وجود دارد استاندارد Type-C میباشد. Type-C نیز مانند Type-A یک درگاه یا پورت است اما شامل دو استاندارد برای اتصال و انتقال داده میباشد. پس میتوان به این نتیجه رسید که درگاههای Type-A تنها دارای یک وظیفه بوده و درگاههای Type-C میتوانند چند استاندارد یا پروتکل مختلف را پشتیبانی کنند.
تاندربولت Thunderbolt چیست؟
یکی از جدیدترین استانداردهای کانکتورها Thunderbolt میباشد. تاندربولت یک رابط سخت افزاری بوده که توسط شرکت اینتل ساخته شده و عمدتا در دستگاههای بالارده مورد استفاده قرار میگیرد. استاندارد تاندربولت در گذشته با نام Light peak شناخته میشده و عمدتا در محصولات اپل مورد استفاده قرار میگرفته است. اما در گذر زمان نام این رابط سخت افزاری تغییر کرده و علاوه بر محصولات اپل در سایر دستگاهها نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

نگاهی به تاندربولت Thunderbolt
از ترکیب اسلات PCL Express و پورت DisplayPort تاندربولت ایجاد میشود. در واقع میتوان چنین گفت که در تاندربولت سیگنالهای PCL Express و DisplayPort به صورت سریالی با یکدیگر ترکیب میگردد. با استفاده از پورتهای تاندربولت میتوان انواع سخت افزار جانبی را به کامپیوتر و لپ تاپ متصل کرد. لوازم جانبی متصل شده به لپ تاپ از طریق تاندربولت میتوانند ورودی و خروجی صدا بوده و یا برای انتقال داده و تصویر و حتی جریان برق متصل شده باشند.
تاندربولت از مزیت اتصال زنجیرهای که به آن Daisy Chain میگوید نیز برخوردار است. با استفاده از این مزیت امکان اتصال 6 دستگاه که همگی به پورت تاندربولت مجهز شدهاند به یکدیگر وجود دارد. به عبارت دیگر با استفاده از مزیت اتصال زنجیرهای تاندربولت میتوان یک دستگاه را به دو دستگاه متصل کرده و سپس دو دستگاه را به سه دستگاه متصل کرد. آنچه اهمیت دارد این است تمامی دستگاهها از تاندربولت برخوردار باشند. تاکنون پورتهای تاندربولت در 3 نسل طراحی شدهاند که در ادامه به بررسی این 3 نسل میپردازیم.
نسل اول | تاندربولت Thunderbolt
اولین نسل از استاندارد تاندربولت میتواند برای انتقال تصویر و انتقال داده مورد استفاده قرار گیرد. سرعت انتقال دادهها در نسل یک استاندارد تاندربولت 10 گیگابایت بر ثانیه بوده و طراحی پورت آن به صورت mini DisplayPort انجام شده است.
نسل دوم | تاندربولت Thunderbolt
دومین نسل از استاندارد تاندربولت پورتی شبیه به پورت به کار رفته در نسل یک را داشته اما سرعت انتقال دادهها در آن دو برابر و معادل 20 گیگابیت بر ثانیه است. لازم به ذکر است که با استفاده از نسل دوم پورتهای تاندربولت میتوان به انتقال تصاویر با کیفیت 4K نیز پرداخت.
نسل سوم | تاندربولت Thunderbolt
نسل سوم استاندارد تاندربولت که پرسرعتترین نسل این استاندارد به شمار میآید، امکان انتقال دادهها با سرعت 40 گیگابایت بر ثانیه را فراهم میکند. با استفاده از این نسل از تاندربولت میتوان بر روی دو مانیتور به صورت همزمان تصاویر را با کیفیت 4K به نمایش درآورده و یا یک مانیتور 5K را به آن متصل کرد. از نسل سوم پورتهای تاندربولت میتوان برای شارژ باتری دستگاههایی مانند موبایل تا 100 وات نیز استفاده کرد.
از جمله تفاوتهایی که پورتهای نسل سوم تاندربولت نسبت به دو نسل پیشین داشتهاند، تفاوت در شکل ظاهری پورت میباشد. پورتهای نسل سوم تاندربولت به شکل Type-C طراحی شدهاند که همان پورت استفاده شده در استاندارد USB 3.1 میباشد. تشخیص پورتهای تاندربولت 3 و USB 3.1 از یکدیگر با استفاده از علامت اختصاری حک شده در کنار آنها امکانپذیر است. به این گونه که علامت اختصاری اختصاص یافته به پورت تاندربولت سه به شکل صاعقه میباشد.
یو اس بی USB چیست؟
از دیگر استانداردهایی که برای انتقال داده استفاده میشود میتوان به استاندارد USB اشاره کرد. USB مخفف عبارت Universal Serial Bus بوده و یک استاندارد کاربردی برای انتقال دادهها به شمار میآید. استاندارد USB برای اولین بار در سال 1996 و با هدف اتصال تعداد زیادی سخت افزار جانبی به یکدیگر و همچنین امکان Plug and Play یعنی قابلیت اتصال و اجرا بدون نیاز به نصب درایو طراحی شد که نه تنها این دو هدف در استاندارد USB محقق گشت، بلکه امکان شارژ نیز به این دستگاه اضافه شد. تا کنون چهار نسل از استاندارد USB طراحی و به بازار معرفی شده که البته نسل چهارم آن هنوز به فراگیری سه نسل قبلی نمیباشد. بدیهی است که هر چه نسل USB بالاتر باشد، سرعت انتقال دادهها نیز افزایش مییابد. در ضمن در نسلهای سوم و چهارم قابلیت انتقال تصاویر نیز اضافه شده است.

USB 1 | استاندارد یو اس بی 1
اولین نسل از استاندارد USB که تحت عنوان USB 1 شناخته میشود، در سال 1996 منتشر شد که سرعتی بالغ بر 12 مگابایت بر ثانیه داشت. با استفاده از استاندارد USB 1 امکان انتقال تصاویر وجود نداشت و از آن تنها برای انتقال داده و شارژ میتوانست استفاده شود. کانکتورهای به کار رفته در نسل اول USB کانکتورهای Type-A و Type-B بوده که کانکتورهای Type-A عمدتا بر روی کامپیوترها تعبیه میشد و از کانکتورهای Type-B برای سخت افزارهای جانبی مانند اسکنرها و پرینترها استفاده میگشت.
USB 2 | استاندارد یو اس بی 2
دومین نسل از استاندار USB تحت عنوان USB 2 شناخته میشد که انتشار آن به سال 2000 برمیگردد. حداکثر سرعت انتقال دادهها در استاندارد USB 2 480 مگابیت بر ثانیه برآورد شده است. در نسل دوم استاندارد USB نیز کانکتورهای Type-A و Type-B در کنار کانکتورهای کوچکتری مانند micro USB، mini A و mini B استفاده میشد. استاندارد USB 2 تحت عنوان High Speed نیز شناخته میشود.
USB 3 | استاندارد یو اس بی 3
سومین نسل از استاندارد USB در سال 2008 و تحت عنوان USB 3 به بازار معرفی شد. USB 3 با عنوان USB Super Speed نیز شناخته شده که کانکتور به کار رفته در آن مشابه کانکتورهای به کار رفته در نسلهای قبلی USB بوده اما با استفاده از رنگ آبی به کار رفته در قسمت داخلی کانکتور از پورتهای USB 1 و USB 2 متمایز شده است. استاندارد USB 3 پس از معرفی سال به سال بهروزرسانی شد و در هر نسل آن سرعت انتقال داده نسبت به نسل پیشین افزایش یافت. همین امر نیز سبب شد تا امکان انتقال تصاویر نیز به استاندارد USB اضافه شود.
در استاندارد USB 3 توان انتقال نیرو تا 20 ولت و 5 آمپر نیز وجود داشته که همین امر سبب میشود از این استاندارد برای شارژ باتری با توان 100 وات نیز بتوان استفاده کرد. همانطور که گفته شد استاندارد USB 3 سال به سال دچار بهروزرسانی شده و نسلهای مختلفی از آن برای افزایش سرعت انتقال به بازار عرضه گشت.
3 نسل USB 3
- اولین نسل از استاندارد USB 3 دارای سرعت انتقال 5 گیگابایت بر ثانیه بود. این نسل پس از ارائه نسل بعدی تحت عنوان استاندارد USB 3.1 Gen 1 به بازار عرضه شد.
- دومین نسل از استادارد USB 3 که سرعت انتقالی معادل 10 گیگابایت بر ثانیه داشت تحت عنوان استاندارد USB 3.1 Gen 2 معرفی شد. این نسل به پورت USB Type-C مجهز شده بود.
- سومین نسل از استاندارد USB 3 تحت عنوان USB 3.2 به بازار عرضه شد و سرعتی معادل 20 گیگابایت بر ثانیه داشت.
USB 4 | استاندارد 4
جدیدترین استاندارد USB که در سال 2019 معرفی شد تحت عنوان استاندارد USB 4 شناخته میشود. USB 4 بر اساس مشخصات تاندربولت 3 ساخته شده و از همین رو تمامی امکانات تاندربولت 3 را در اختیار دارد. سرعت انتقال دادهها با استفاده از استاندارد USB 4 معادل 40 گیگابایت بر ثانیه بوده که کاملا شبیه به سرعت انتقال دادهها در تاندربولت 3 میباشد. تفاوت این دو استاندارد در ضرورت اخذ مجوز از شرکت اینتل برای استفاده از تاندربولت است. لازم به ذکر است که در استاندارد USB 4 تنها از پورت Type-Cاستفاده شده است.
Type-c تاندربولت USB 4 چه تفاوتی باهم دارند؟
پیشرفت تکنولوژی سبب شده تا برای اتصال قطعات جانبی مختلف به دستگاههای الکترونیکی پورتهای گوناگون و استانداردهای مختلفی طراحی شود که هر یک از این درگاهها و پروتکلها از قابلیتهای خاص خود برخوردار هستند. جدیدترین استانداردهای به کار رفته در درگاهها، استانداردهای تاندربولت 3 و USB Type-C بوده که در سرعت انتقال اطلاعات و کیفیت انتقال تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
Type-c تاندربولت USB 4 کدامیک کیفیت بالاتری دارد؟
یکی از جدیدترین استانداردهای کانکتورها Thunderbolt میباشد. تاندربولت یک رابط سخت افزاری بوده که توسط شرکت اینتل ساخته شده و عمدتا در دستگاههای بالارده مورد استفاده قرار میگیرد.
فرق بین Thunderbolt 3 و USB Type C
برای بررسی تفاوتهای موجود بین استاندارد تاندربولت 3 و USB Type-C میتوانیم تاندربولت 3 را با USB 3.2 که مجهز به پورت Type-C است مقایسه کنیم. تفاوتهای بین تاندربولت 3 و USB Type-C شامل موارد زیر میشود.
- تاندربولت 3 دارای سرعت انتقال 40 گیگابایت بر ثانیه بوده در حالی که USB Type-C با سرعت 20 گیگابیت بر ثانیه به انتقال دادهها میپردازد.
- تاندربولت 3 قابلیت عملکرد به عنوان USB Type-C را دارد اما USB نمیتواند به عنوان تاندربولت 3 کار کند.
- در صورتی که تاندربولت نتواند به عنوان استاندارد تاندربولت به دستگاه متصل شود، از استاندارد USB Type-C استفاده میکند. به عبارت دیگر تاندربولت 3 میتواند با سرعت انتقال USB Type-C با دستگاههای دیگر ارتباط برقرار کند.
- با استفاده از تاندربولت 3 میتوان محتواهای ویدیویی را در دو نمایشگر 4K یا یک نمایشگر 5K به نمایش درآورد، اما USB Type-C تنها از یک نمایشگر 4K پشتیبانی میکند.
- از تاندربولت میتوان به عنوان یک اسلات PCLe برای اتصال سخت افزار استفاده کرد، اما USB Type-C از این قابلیت برخوردار نیست.
- تاندربولت 3 دارای عملکرد بهتری نسبت به USB Type-C در انتقال سریعتر دادهها و نمایش فیلم است.
Type-c تاندربولت USB 4 برای شارژ دستگاه استفاده میشود؟
خیر
Type-c تاندربولت USB 4 برای انتقال داده طراحی شدهاند؟
بله
Type-c تاندربولت USB 4 درگاههای در حال رقابت
پیشرفت تکنولوژی سبب شده تا برای اتصال قطعات جانبی مختلف به دستگاههای الکترونیکی پورتهای گوناگون و استانداردهای مختلفی طراحی شود که هر یک از این درگاهها و پروتکلها از قابلیتهای خاص خود برخوردار هستند. جدیدترین استانداردهای به کار رفته در درگاهها، استانداردهای تاندربولت 3 و USB Type-C بوده که در سرعت انتقال اطلاعات و کیفیت انتقال تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
شما به چه کاری مشغول هستید؟ به صورت حرفهای فعالیت میکنید یا فناوری و تکنولوژی جدید را دنبال میکنید؟ به نظرتان خرید سیستم مجهز به جدیدترین پورت و درگاه برای کدام گروه از افراد مناسبتر است؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم در انتخاب سیستم پرقدرت مردد هستند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید