شرکت اینتل یکی از معتبرترین شرکتهای تولیدکننده پردازندهی مرکزی بوده که در طول فعالیت چندین ساله خود سریهای مختلفی از پردازندههای مرکزی را با قدرتها و سرعتهای مختلف برای کاربریهای گوناگون به بازار عرضه کرده است. انواع CPU اینتل شامل 8 گروه اصلی است که محبوبترین آنها Pentium، Celeron, Core به حساب میآید. شما با توجه به نیاز و بودجه خود میتوانید سراغ هر یک از این پردازندهها که ساخته شرکت اینتل است بروید.
معرفی و مقایسه انواع CPU اینتل دغدغه بسیاری از کاربران است. همانطور که میدانید، پردازنده مرکزی را میتوان مغز متفکر و هسته مرکزی هر لپ تاپ و کامپیوتری دانست که قدرت، سرعت و عملکرد آن به طور مستقیم بر کاربری و قدرت دستگاه اثر میگذارد. برندهای متعددی در زمینه تولید پردازنده مرکزی فعال هستند، که از جمله معتبرترین این برندها میتوان به برند اینتل اشاره کرد. برند اینتل هر ساله نسلهای پیشرفتهای از پردازندههای خود را به بازار عرضه میکند. این برند پردازندههای خود را در سریهای مختلفی جای داده که هر یک متناسب با تعداد هسته، فرکانس، قدرت و سرعت برای کاربری خاصی قابل استفاده هستند.
در این مقاله قصد داریم تا انواع پردازندههای اینتل را معرفی کرده و با سریهای مختلف پردازندههای این برند آشنا شویم. در معرفی و مقایسه انواع CPU اینتل با ما همراه باشید.
نقش CPU در کامپیوتر و لپ تاپ
پردازنده مرکزی را میتوان پرکارترین سخت افزار به کار رفته در لپ تاپ و کامپیوتر به شمار آورد که وظایف متعددی را بر عهده دارد. اولین و مهمترین وظیفه پردازنده مرکزی پردازش اطلاعات میباشد. پس از آن این قطعه مهم وظیفه مدیریت کردن و تقسیم وظایف را داشته و همچنین مسئول برقراری ارتباط بین قطعات مختلف لپ تاپ یا کامپیوتر نیز میباشد. وقتی به وظایف پردازنده مرکزی توجه شود میتوان علت لقب مغز متفکر لپ تاپ و کامپیوتر را که به این قطعه داده شده است، دانست. عملکرد پردازنده مرکزی به طور مستقیم بر عملکرد دیگر سخت افزار به کار رفته در لپ تاپ و کامپیوتر از جمله کارت گرافیک تاثیر میگذارد. هر چه پردازنده مرکزی به کار رفته در یک دستگاه جدیدتر باشد به منزله آن است که عملکرد، قدرت و سرعت آن نیز مطلوبتر است.
سی پی یو اینتل در بهترین لپ تاپ گیمینگ
همانطور که گفته شد برندهای مختلفی در زمینه تولید پردازنده مرکزی فعال هستند. پردازندههای تولید شده توسط برند اینتل از عملکرد مطلوبتری نسبت به دیگر پردازندهها در اجرای بازیها برخوردار بوده و به همین دلیل عمدتا در لپ تاپهای گیمینگ از پردازندههای شرکت اینتل استفاده میشود. هر چه نسل پردازنده به کار رفته در لپ تاپ گیمینگ بالاتر باشد، قدرت و سرعت پردازنده بیشتر و در نتیجه عملکرد لپ تاپ برای اجرای بازیهای مختلف مطلوبتر خواهد بود.
آیا شرکتهای اصلی تولیدکننده پردازنده (CPU) لپ تاپ را میشناسید؟
برند اینتل اولین برند تولیدکننده پردازنده مرکزی در دنیا است. زمانی که این برند گسترش یافت و علاوه بر تولید پردازنده مرکزی در زمینه ساخت دیگر قطعات و دستگاهها نیز شروع به فعالیت کرد، تصمیم گرفت تا بخشی از تولیدات خود را به دیگر شرکتها از جمله شرکتهای AMD و سیریکس بسپارد. با گذشت زمان شرکت AMD در تولید پردازندههای مرکزی بسیار موفق عمل کرده و رفته رفته به عنوان یک شرکت مستقل در زمینه تولید انواع پردازندههای مرکزی و گرافیکی پا بازار الکترونیک گذاشت. موفقیت شرکت AMD در این زمینه به اندازهای بود که در حال حاضر به عنوان رقیب اصلی برند اینتل محسوب میشود.
اینتل و AMD تنها برندهای تولیدکننده پردازنده مرکزی نیستند. در سال 2020 برند اپل نیز با ساخت پردازندهای تحت عنوان M1 به دنیای تولید پردازندههای مرکزی وارد شد. اگرچه پردازندههای اپل رقیبی برای پردازندههای تولید شده توسط برند اینتل محسوب میشوند، با این حال به واسطه استفاده از معماری ARM در این پردازندهها از آنها تنها در محصولات شرکت اپل میتوان استفاده کرد. لپ تاپها و کامپیوترهایی که از سیستم عامل ویندوز پشتیبانی میکنند همچنان به پردازندههای شرکت اینتل و AMD احتیاج دارند.
معیارهای سنجش قدرت CPU
فاکتورهای متعددی در سنجش قدرت پردازنده مرکزی موثر هستند که از جمله این فاکتورها میتوان به تعداد هسته موجود در پردازنده، تعداد رشته، فرکانس پردازنده، حافظه کش پردازنده، توان طراحی حرارتی (TDP) و استفاده از فناوریهای Turbo Boost و Hyper Threading در پردازنده مرکزی اشاره کرد. بدیهی است که در بسیاری از موارد هر چه تعداد هسته بالاتر و تعداد رشتهها بیشتر باشد و همچنین فرکانس و حافظه کش در محدوده بالایی قرار داشته باشند، به منزله قدرت پردازشی بالای پردازنده مرکزی میباشد.
انواع پردازنده اینتل | معرفی و مقایسه انواع CPU اینتل
همانطور که گفته شد شرکت اینتل پردازندههای مرکزی تولیدی خود را در سریهای مختلف به بازار عرضه میکند که هر یک از قدرت و سرعت مختلفی برخوردار بوده و برای کاربریهای متفاوتی قابل استفاده هستند. اگر بخواهیم انواع سریهای پردازندههای اینتل را نام ببریم با موارد زیر مواجه میشویم.
- اینتل سری Celeron
- اینتل سری Pentium
- اینتل سری Core
- اینتل سری Xeon
- اینتل سری Xeon Phi
- اینتل سری Itanium
- اینتل سری Atom
- اینتل سری Quark SoC
تغییرات بزرگ در نسل 11، نسل 12 و نسل 13 پردازندههای اینتل
همانطور که گفته شد هر نسل از پردازندههای شرکت اینتل نسبت به نسلهای پیشین دچار تغییراتی شده و از لحاظ قدرت، سرعت و عملکرد پیشرفتهایی داشتهاند. پردازندههای موجود در نسل 11 اینتل اگرچه نسبت به نسل دهم تغییرات خاصی نداشتهاند، با این حال به درگاه PCLe 4 مجهز شده و عملکرد آنها تا 19 درصد بهبود پیدا کرده است. پس از ورود پردازندههای نسل 11 اینتل بود که برند اپل پردازندههای M را به بازار عرضه کرد. پس از پردازندههای نسل 11 و پردازندههای M اپل، برند اینتل دوازدهمین نسل از پردازندههای خود را به بازار عرضه کرد که از جمله قابلیتهای آنها میتوان به پشتیبانی از درگاه PCLe 5، پشتیبانی از حافظه رم DDR5 و بهبود عملکرد صددرصدی آنها اشاره کرد. این تغییر عملکرد سبب شد تا این پردازندهها برای اجرای نرم افزارهایی مانند افترافکت گزینه مناسبی باشد.
پردازندههای نسل 12 مجهز به تعداد هسته بالاتری بوده که علاوه بر افزایش قدرت پردازنده، سبب بهینهسازی مصرف انرژی نیز شده است. استفاده از این هستههای بهینهسازی شده سبب شد تا مصرف انرژی هسته کاهش و طول عمر باتری افزایش یابد. سیزدهمین نسل از پردازندههای این برند پیشرفتهترین و آخرین نسل از پردازندههای این شرکت بوده که از لحاظ قدرت و سرعت به مراتب عملکرد بهتری نسبت به نسلهای پیشین دارند.
پردازنده اینتل سری Celeron | انواع CPU اینتل
از جمله کم مصرفترین پردازندههای موجود در بازار میتوان به پردازندههای Celeron اینتل اشاره کرد که برای آنها 2 هسته در نظر گرفته شده است. این پردازندهها از 4 مگابایت حافظه کش برخوردار بوده و عمدتا در لپ تاپهای اقتصادی و دانشآموزی مورد استفاده قرار میگیرند. از آنجایی که این پردازندهها قدرت محاسباتی بالایی ندارند، عمدتا برای اجرای نرم افزارهای سادهای مانند آفیس، اسکای روم، شاد و همچنین انجام امور عمومی مانند تماشای فیلم، وبگردی و… مناسب است. البته علاوه بر این نرم افزارها از این پردازندهها برای حسابداری، امور ترید و ارز دیجیتال نیز میتوان استفاده کرد.
پردازنده اینتل سری Pentium | انواع CPU اینتل
از دیگر پردازندههای شرکت اینتل پردازندههای Pentium بوده که جزو پردازندههای کم مصرف این برند محسوب میشوند. پردازندههای Pentium شامل 2 دسته پنتیوم سیلور و پنتیوم گلد بوده و عمدتا شامل 4 هسته و 4 مگابایت حافظه کش میباشند. تفاوتهای پردازندههای موجود در سری گلد و سری سیلور در فرکانس پایه آنهاست. پردازندههای سری پنتیوم قدرت عملکردی بالاتری نسبت به پردازندههای Celeron داشته و از این جهت میتواند برای اجرای نرم افزارهای آفیس، حسابداری، ایلاستریتور و فتوشاپ مورد استفاده قرار گیرد.
انواع پردازندههای اینتل سری Core | انواع CPU اینتل
پردازندههای سری Core i را میتوان پرطرفدارترین پردازندههای شرکت اینتل دانست. سری Core i اینتل خود به 4 سری پردازنده Core i3، Core i5، Core i7 و Core i9 تقسیم شده که از لحاظ قدرت و سرعت عملکرد با یکدیگر تفاوتهایی دارند. پردازندههای موجود در این سریها شامل 13 نسل بوده که این نسلها نیز از لحاظ معماری، تکنولوژی، سرعت و قدرت با یکدیگر متفاوت هستند. پردازندههای موجود در سری Core i3 را میتوان ضعیفترین و پردازنده موجود در سری Core i9 را میتوان قویترین این مجموعه در نظر گرفت.
البته توجه به این نکته ضروری بوده که نسلهای جدید پردازندههای Core i3 میتوانند از نسلهای قبل پردازندههای Core i7 عملکرد مطلوبتری داشته باشند. پردازندههای موجود در سری Core i به تکنولوژیهای Hyper-Threading و در موارد پیشرفته Hyper Boost مجهز شدهاند.
پردازنده اینتل سری Core i3
پردازندههای موجود در سری Core i3 مجهز به 2 هسته فیزیکی بوده و برای آنها 2 رشته نیز در نظر گرفته شده است. حافظه کش تعلق گرفته به این پردازندهها نیز عمدتا بین 4 تا 6 مگابایت میباشد. قدرت پردازندههای Core i3 از پردازندههای Celeron و Pentium بالاتر بوده اما نسبت به پردازندههای Core i5، Core i7 و Core i9 عملکرد ضعیفتری دارند. از پردازندههای Core i3 در لپ تاپهای مناسب برای امور دانشآموزی، دانشجویی، اداری و لپ تاپهای دارای کاربری عمومی استفاده میشود.
پردازنده اینتل سری Core i5
پردازندههای موجود در سری Core i5 مجهز به 4 هسته و 8 رشته بوده و عمدتا بین 6 تا 8 مگابایت حافظه کش به آنها تعلق گرفته است. پردازندههای سری Core i5 پردازندههای میان رده اینتل بوده و معمولا با پسوندهای U و H به بازار عرضه میشوند. پردازندههایی که به پسوند U مجهز شدهاند از لحاظ قدرت ضعیفتر از پردازندههای سری H هستند. البته اگرچه پردازندههای U عملکرد ضعیفتری دارند، با این حال از مصرف برق کمتری نیز برخوردار میباشند. پردازندههای Core i5 عمدتا برای امور دانشجویی و انجام امور گرافیکی ساده و همچنین اجرای نرم افزارهای مهندسی گزینه مناسبی به شمار میآیند.
انواع CPU اینتل چه نقشی در سیستم دارد؟
اولین و مهمترین وظیفه پردازنده مرکزی پردازش اطلاعات میباشد. پس از آن این قطعه مهم وظیفه مدیریت کردن و تقسیم وظایف را داشته و همچنین مسئول برقراری ارتباط بین قطعات مختلف لپ تاپ یا کامپیوتر نیز میباشد.
انواع CPU اینتل تا چه حد با کیفیت است؟
برند اینتل اولین برند تولیدکننده پردازنده مرکزی در دنیا است. زمانی که این برند گسترش یافت و علاوه بر تولید پردازنده مرکزی در زمینه ساخت دیگر قطعات و دستگاهها نیز شروع به فعالیت کرد، تصمیم گرفت تا بخشی از تولیدات خود را به دیگر شرکتها از جمله شرکتهای AMD و سیریکس بسپارد.
پردازنده اینتل سری Core i7
از جمله پردازندههای بسیار قوی شرکت اینتل میتوان به پردازندههای سری Core i7 اشاره کرد. پردازندههای Core i7 مجهز به 4، 6 یا 8 هسته بوده و برای آنها 8، 12 یا 16 رشته نیز در نظر گرفته شده است. پردازندههای موجود در این سری به فناوری هایپر تریدینگ مجهز شده که همین امر سبب میشود قدرت و سرعت عملکرد آن افزایش یابد. این پردازندهها نیز مانند پردازندههای Core i5 دارای 2 نوع U و H بوده که پردازندههای سری H از قدرت بالاتری نسبت به پردازندههای U برخوردار هستند. از پردازندههای سری Core i7 عمدتا در لپ تاپهای گیمینگ، لپ تاپهای مناسب برای امور گرافیکی، رندرینگ، امور روزمره، مالتیمدیا و… استفاده میشود.
پردازنده اینتل سری Core i9
قویترین پردازندههای اینتل که در سری Core قرار دارند، پردازندههای Core i9 هستند. این پردازنده شامل 8 هسته و 16 رشته بوده و برای آنها 16 مگابایت حافظه کش نیز در نظر گرفته شده است. قدرت و سرعت عملکرد این پردازندهها سبب شده تا از آنها در دستگاههای پردازش سنگین مانند ورک استیشنها و سرورها استفاده شود.
پردازنده اینتل سری Xeon
قدرتمندترین پردازنده اینتل که تاکنون به بازار عرضه شده پردازندههای سری Xeon میباشد. قدرت و سرعت عملکرد این پردازندهها به اندازهای بوده که از آنها در دیتاسنترها، ورک استیشنها و سرورها از استفاده میشود. تعداد هسته، حافظه کش و فرکانس این پردازندهها نسبت به پردازندههای موجود در سری Core بالاتر است.
انواع CPU اینتل قابل استفاده در محصولات اپل هست؟
خیر.
حکم آخر
شرکت اینتل یکی از معتبرترین شرکتهای تولیدکننده پردازندهی مرکزی بوده که در طول فعالیت چندین ساله خود سریهای مختلفی از پردازندههای مرکزی را با قدرتها و سرعتهای مختلف برای کاربریهای گوناگون به بازار عرضه کرده است. انواع CPU اینتل شامل 8 گروه اصلی است که محبوبترین آنها Pentium، Celeron, Core به حساب میآید. شما با توجه به نیاز و بودجه خود میتوانید سراغ هر یک از این پردازندهها که ساخته شرکت اینتل است بروید.
اگر خریدار لپ تاپ یا کامپیوتر هستید، بهتر است بهترین CPU و انواع آن را بشناسید؛ مخصوصا محصولات شرکتهای تولیدکننده! شما قصد خرید چه سی پی یو ای را دارید؟ به نظرتان خرید بهترین CPU اینتل برای چه افرادی مناسبتر است؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم در انتخاب بهترین پردازنده برای سیستم خود دچار تردید هستند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید