پردازنده مرکزی مغز متفکر لوازم الکترونیکی از جمله لپ تاپها و کامپیوترها بوده که در بسیاری از مواقع توسط دو شرکت اینتل و AMD ساخته میشوند. شرکت اینتل پردازندههای مرکزی خود را در سریهای مختلفی ارائه کرده و همچنین با بهروزرسانی هر ساله این پردازندهها، نمونههای جدید را تحت عنوان نسلهای جدیدی ارائه کرده است. هر چه شمار نسل پردازنده بالاتر باشد، نشاندهنده جدیدتر بودن آن و در نتیجه قدرت و سرعت بالاتر آن خواهد بود. برای تشخیص نسل پردازنده های Intel اینتل باید به ارقام ارائه شده پس از نام پردازنده توجه شود. این ارقام در پردازندههای قبل از نسل 10 چهار رقمی بوده که رقم ابتدایی بیانگر نسل پردازنده و سه رقم بعدی شاخص منحصر به فرد پردازنده است. حرف ارائه شده پس از این شماره نیز ویژگیهایی را در رابطه با پردازنده مشخص میکند. در پردازندههای نسل 10 به بعد، رقم ارائه شده پس از نام پردازنده 5 رقمی بوده و 2 رقم ابتدایی نسل پردازنده را مشخص میکند. در برخی مواردی که از حرف G در نام پردازنده استفاده شده باشد، حرف انگلیسی بین ارقام 4 و 5 قرار گرفته و رقم بعد از G نشانگر گرافیک پردازنده است.
پردازنده مرکزی یا CPU مغز متفکر لپ تاپها، کامپیوترها و سایر لوازم الکترونیکی بوده که وظیفه پردازش دادهها را بر عهده دارد. از آنجایی که این قطعه مهمترین و اصلیترین سخت افزار به کار رفته در دستگاههای الکترونیکی به شمار میآید، بدیهی است که قدرت و توان آن رابطه مستقیمی با قدرت و توان دستگاه خواهد داشت. پردازنده مرکزی به کار رفته در لپ تاپها و کامپیوترها، نوع کاربری لپ تاپ یا کامپیوتر را تعیین میکند. به عبارت دیگر هر چه قدرت و کیفیت پردازنده مرکزی بالاتر باشد، لپ تاپ یا کامپیوتر قادر است از عهده پردازشهای سنگین و اجرای نرم افزارها و بازیهای سنگین برآید. دو شرکت معتبر اینتل و AMD تولیدکنندگان پردازندههای مرکزی بود که در این مقاله قصد داریم به بررسی پردازنده های Intel اینتل، اهمیت نسل CPUها و روش تشخیص نسل آنها بپردازیم. برای آشنایی با پردازندههای Intel با ما همراه باشید.
اهمیت نسل CPU و روش تشخیص نسل CPUهای Intel
شرکت اینتل پردازندههای مرکزی خود را به صورت سالانه بهروز کرده و به این ترتیب با هر بار بهروزرسانی، CPU ها را تحت عنوان نسل جدیدی به بازار معرفی میکند. بدیهی است که نسلهای جدیدتر، پردازندههای بهروزتری بوده و نسبت به پردازندههای قبلی از قدرت و کیفیت بالاتری برخوردار هستند. پردازنده های Intel اینتل شامل سه مدل مختلف Core i، Pentium و Celeron بوده که انواع پنتیوم و سلرون جزو پردازندههای اقتصادی محسوب شده و به کار بردن آنها در لپ تاپها و کامپیوترها، سبب کاهش قیمت این دستگاهها میگردد. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که این دو سری از پردازندههای مرکزی اینتل از قدرت کم یا متوسطی برخوردار هستند.
در مقابل پردازندههای Core i از دیگر مدلهای پردازنده های Intel دارای عملکردی سریع بوده و قدرت و کیفیت بالایی دارند و همین امر نیز سبب میشود تا در لپ تاپهای گیمینگ، مهندسی، گرافیکی و دیگر لپ تاپهایی که سرعت و عملکرد پردازنده در آنها اهمیت دارد، از پردازندههای Core i استفاده شود. پردازندههای Celeron و Pentium تحت همین عنوانها شناخته شده اما پردازندههای Core i شامل 4 سری مختلف Core i3، Core i5، Core i7 و Core i9 میشوند. عدد بالاتر بیانگر عملکرد بهتر پردازنده است. همچنین با افزایش این عدد پردازندهها به فناوریهای متعددی مثل Hyper-Threading و Turbo Boost نیز مجهز میشوند.
روش تشخیص نسل CPUهای اینتل
برای تشخیص نسل پردازنده های Intel باید به چهار شماره ارائه شده پس از نام پردازنده مرکزی توجه شود. اولین رقم از این شماره 4 رقمی نشاندهنده نسل پردازنده است. به عنوان مثال اگر بعد از نام پردازنده و سری آن عدد 8800 نوشته شده باشد، به معنای آن است که این پردازنده از نسل 8 پردازندههای اینتل میباشد. سه رقم بعدی نیز که تحت عنوان ارقام SKU شناخته میشوند، بیانگر توسعه پردازنده متناسب با نوع و خط تولید آن است. در واقع هر چه این رقم SKU بالاتر باشد، پردازنده اینتل به ویژگیهای بیشتری مجهز شده است. البته این سه شماره برای مقایسه میان نسلها مورد استفاده قرار نمیگیرد.
روش تشخیص نسل پردازنده های Intel از طریق نام کد آن
نسل پردازنده های Intel را میتوان از طریق کد تعبیه شده بعد آنها تشخیص داد. همانطور که میدانید پس از عدد 4 رقمی ارائه شده به دنبال نام پردازنده مرکزی، حروفی نیز در کنار آن قرار گرفته که اطلاعات زیادی در رابطه با پردازنده مرکزی و کارایی آن در اختیار کاربر قرار میدهد. همانطور که گفته شد عدد قرار گرفته در کنار i در پردازندههای Core i نشاندهنده سری پردازنده مرکزی بوده و اولین رقم از 4 رقم ارائه شده پس از آن نسل پردازنده را نشان میدهد. 3 عدد بعدی نیز شناسه منحصر به فرد محصول میباشد. برای بررسی این امر بهتر است به معرفی نسلهای مختلف CPU رفته و ویژگیهای هر یک را بررسی کنیم. در پردازندههای مرکزی پس از این 4 رقم، حروفی نیز ارائه شده است که هر یک از این حروف ویژگیهایی را در رابطه با پردازنده مرکزی بیان میکند. این حروف شامل موارد زیر میشود.
- حرف Y بیانگر قدرت بسیار کم
- حرف U بیانگر پردازنده با قدرت و کارآمد
- حرف S بیانگر نسخه ویژه
- حرف K بیانگر قفل باز برای اورکلاک
- حرف HQ بیانگر قابلیت بهینهسازی عملکرد بالا برای Quad Core
- حرف HK بیانگر کارایی بالا همراه با قفل باز برای اورکلاک
- حرف H بیانگر پردازنده بهینهسازی شده برای عملکرد بالا
- حرف G بیانگر پردازنده دارای گرافیک مجزا
- حرف F بیانگر پردازنده نیازمند گرافیک مجزا
- حرف E بیانگر پردازنده جاسازی شده در مدار الکتریکی
توجه داشته باشید که تمامی پردازنده های Intel اینتل به این پسوندها مجهز نشده و از این قرارداد نامگذاری پیروی نمیکنند. به عنوان مثال پردازندههای سلرون و پنتیوم شامل یک حرف لاتین به عنوان پیشوند بوده و پس از آن 4 رقم مربوط به شناسه منحصر به فرد پردازنده ارائه شده است که هر چه عدد بالاتر باشد، به معنای قدرت بالاتر پردازنده است.
نامگذاری پرازنده های Intel نسل 10، 11 و 12 Core i اینتل
همانطور که گفتیم عدد ارائه شده پس از نام پردازنده مرکزی یک عدد 4 رقمی میباشد. بنابراین شیوه نامگذاری در پردازنده های Intel نسل 10، 11 و 12 که عدد نسل آنها دو رقمی است با پردازندههای دیگر قدری تفاوت دارد. پردازندههای نسل 10، 11 و 12 اینتل پردازندههای قدرتمندی به شمار آمده و در لپ تاپها و همچنین کامپیوترهای دو در یک مورد استفاده قرار میگیرد. نحوه نامگذاری این پردازندهها به دو روش مختلف انجام میشود. در صورتی که در شماره پردازنده از حرف G استفاده شده باشد (مثل 1065G7) به معنای آن است که پردازنده برای کاربری گرافیکی مناسب بوده و عدد ارائه شده پس از حرف G نیز نشاندهنده عملکرد گرافیکی پردازنده میباشد.
هر چه عدد ارائه شده پس از G بیشتر باشد، به منزله گرافیک پیشرفتهتر پردازنده است. پردازندههای نسل 11 و 12 نیز در صورتی که فاقد حرف G باشند با یک شماره 5 رقمی نامگذاری میشوند که 2 عدد اول این شماره 5 رقمی 11 و 12 بوده که شاخص نسل را نشان میدهد. 3 رقم بعدی نیز ارقام SKU هستند که پس از این 3 رقم یکی از حروف K، H، U، Y و… نیز قرار داده خواهد شد که میزان مصرف باتری، قدرت پردازنده و نوع دستگاهی که پردازنده برای آن طراحی شده است را نشان میدهد.
نامگذاری پردازنده های Intel نسلهای قبل از 10
پردازنده های Intel که شماره نسل آنها تک رقمی است، از طریق همان شماره 4 رقمی نامگذاری شده و یک پسوند الفبایی نیز پس از شماره آنها قرار داده میشود (مثل 7200U). اولین رقم از این شماره 4 رقمی نسل پردازنده و 3 رقم بعدی SKU پردازنده میباشد. حروف ارائه شده نیز متناسب با آنچه در بالا ذکر شد تفسیر میشود.
پردازنده های Intel شامل چند مدل است؟
شامل سه مدل مختلف Core i، Pentium و Celeron بوده که انواع پنتیوم و سلرون جزو پردازندههای اقتصادی محسوب شده و به کار بردن آنها در لپ تاپها و کامپیوترها، سبب کاهش قیمت این دستگاهها میگردد.
پردازنده های Intel چطور تشخیص داده میشوند؟
برای تشخیص نسل پردازنده های Intel باید به چهار شماره ارائه شده پس از نام پردازنده مرکزی توجه شود. اولین رقم از این شماره 4 رقمی نشاندهنده نسل پردازنده است.

سوالات متداول پردازندههای Intel
حال که با نحوه نامگذاری انواع پردازندههای Intel آشنا شدیم، نوبت به آن میرسد که به برخی از متداولترین سوالات کاربران در رابطه با نامگذاری پردازندهها پاسخ دهیم.
1- از کجا بفهمیم نسل CPU چند است؟
همانطور که در بالا نیز ذکر شد با توجه به 4 یا 5 رقم ارائه شده پس از نام پردازنده و سری آن میتوان به نسل پردازنده پی برد. اولین رقم از این شماره 4 یا 5 رقمی نشاندهنده نسل پردازنده خواهد بود. بدیهی است که در پردازندههای نسل 10، 11 و 12 دو رقم ابتدایی، نسل پردازنده را مشخص میکند.
- مثال: پردازنده 12700H یک پردازنده نسل 12 است.
- مثال: پردازنده 7200U یک پردازنده نسل 7 است.
2- اهمیت نسل لپ تاپ؟
البته که چیزی تحت عنوان نسل لپ تاپ وجود نداشته و پردازنده مرکزی به کار رفته در لپ تاپ است که نسل لپ تاپ را مشخص میکند. همانطور که گفتیم شرکتهای تولیدکننده پردازنده یعنی دو شرکت اینتل و AMD هر ساله نسبت به بهروزرسانی پردازندههای مرکزی خود اقدام میکنند و پردازندههای جدید را تحت عنوان یک نسل جدید ارائه میدهند. بدیهی است که هر چه پردازنده جدیدتر و شمار نسل آن بالاتر باشد، بیانگر عملکرد قدرتمندتر و سریعتر آن بوده و سبب میشود تا عملکرد لپ تاپ نیز بالاتر باشد. این امر سبب میشود تا بتوان از لپ تاپ برای کاربریهای سنگینتری مثل گیمینگ، مهندسی، امور گرافیکی، طراحی و … استفاده کرد.
3- نسل لپ تاپ را از کجا بفهمیم؟
همانطور که در سوال پیشین نیز بیان شد چیزی تحت عنوان نسل لپ تاپ وجود نداشته و این نسل پردازنده بوده که اهمیت دارد و میتواند کاربری لپ تاپ را مشخص کند. متناسب با نسل پردازنده میتوان به این نکته پی برد که لپ تاپ در چه سالی ساخته شده است و تا چه میزان میتواند از عهده اجرای نرم افزارهای مختلف برآید. بدیهی است که لپ تاپهای مجهز به نسل 11 و 12 پردازندههای اینتل، از ساختههای دو سال اخیر هستند و در نتیجه عملکردی به روز خواهند داشت. حال آنکه لپ تاپهای مجهز به پردازندههای قدیمیتر مثلاً پردازنده نسل 6 در سال 2015 ساخته شده است.
4- کدام نسل پردازنده بهتر است؟
تاکنون بارها به این نکته اشاره شده است که هر چه نسل پردازنده بیشتر باشد، به معنای آن است که پردازنده جدیدتر بود و از قدرت و سرعت بالاتری نیز برخوردار است. بر این اساس میتوان به این نتیجه رسید که پردازندههای نسل 12 بهتر از نسل 11 و پردازندههای نسل 11 بهتر از نسل 10 هستند و این روند به همین ترتیب ادامه خواهد داشت. البته توجه به این نکته نیز ضروری بوده که علاوه بر نسل پردازنده، سری پردازنده نیز در سرعت و قدرت آن موثر است.
پردازنده های Intel نسل 10، 11 و 12 Core i اینتل چند رقمی است؟
2 رقمی
پردازنده های Intel نسلهای قبل از 10 چند رقمی است؟
تک رقمی
پردازنده های Intel در یک نگاه
پردازنده مرکزی مغز متفکر لوازم الکترونیکی از جمله لپ تاپها و کامپیوترها بوده که در بسیاری از مواقع توسط دو شرکت اینتل و AMD ساخته میشوند. شرکت اینتل پردازندههای مرکزی خود را در سریهای مختلفی ارائه کرده و همچنین با بهروزرسانی هر ساله این پردازندهها، نمونههای جدید را تحت عنوان نسلهای جدیدی ارائه کرده است. هر چه شمار نسل پردازنده بالاتر باشد، نشاندهنده جدیدتر بودن آن و در نتیجه قدرت و سرعت بالاتر آن خواهد بود. برای تشخیص نسل پردازنده های Intel اینتل باید به ارقام ارائه شده پس از نام پردازنده توجه شود. این ارقام در پردازندههای قبل از نسل 10 چهار رقمی بوده که رقم ابتدایی بیانگر نسل پردازنده و سه رقم بعدی شاخص منحصر به فرد پردازنده است. حرف ارائه شده پس از این شماره نیز ویژگیهایی را در رابطه با پردازنده مشخص میکند. در پردازندههای نسل 10 به بعد، رقم ارائه شده پس از نام پردازنده 5 رقمی بوده و 2 رقم ابتدایی نسل پردازنده را مشخص میکند. در برخی مواردی که از حرف G در نام پردازنده استفاده شده باشد، حرف انگلیسی بین ارقام 4 و 5 قرار گرفته و رقم بعد از G نشانگر گرافیک پردازنده است.
اگر خریدار لپ تاپ یا کامپیوتر هستید، بهتر است تفاوت پردازندهها را در نظر داشته باشید. شما قصد خرید چه نوع سیستمی را دارید؟ به نظرتان خرید پردازنده های Intel برای چه افرادی مناسبتر است؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم در انتخاب بین لاینهای تولید برند ایسوس مردد هستند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید