قطعات داخلی لپ تاپها در هنگام انجام پردازشهای مختلف از خود گرما تولید میکنند که اگر این گرما کنترل نشود میتواند سبب آسیب دیدن قطعات داخلی شده و بر عملکرد لپ تاپ تاثیر بگذارد. بنابراین کاربران باید همواره در صدد کاهش دمای داخلی لپ تاپ باشند. روشهای نرم افزاری و سخت افزاری مختلفی برای کاهش دمای داخلی لپ تاپ وجود داشته و تجهیزات مختلفی از جمله کولپد نیز برای این امر طراحی شده است.
یکی از مشکلاتی که بسیاری از کاربران در هنگام استفاده از لپ تاپ به ویژه در حین اجرای نرم افزارهای سنگین و بازیها دارند افزایش دمای لپ تاپ میباشد. همانطور که میدانید قطعات داخلی لپ تاپها در حین انجام پردازشهای مختلف از خود گرما تولید میکنند که اگر این گرما کنترل نشود میتواند سبب آسیب دیدن قطعات داخلی شده و به مرور زمان راندمان لپ تاپ را کاهش دهد. در برخی موارد حاد نیز افزایش بیش از اندازه دمای داخلی لپ تاپ میتواند سبب مختل شدن عملکرد لپ تاپ شود. از این رو کاربران همواره باید در صدد پایین نگه داشتن دمای لپ تاپ باشند.
دمای داخلی لپ تاپ در حالت عادی بین 43 تا 45 درجه میباشد. در هنگامی که قطعات داخلی از حداکثر توان خود برای پردازشها استفاده میکنند این دمای داخلی ممکن است به 70 تا 100 درجه نیز برسد که در چنین مواقعی احتیاج به کنترل سریع گرمای داخلی لپ تاپ است. در صورتی که گرمای لپ تاپ به 100 درجه برسد نیز لپ تاپ خاموش میشود. در این مقاله قصد داریم با تعدادی از روشهای کاهش دمای لپ تاپ آشنا شده تا به این ترتیب بتوانیم از آسیب دیدن قطعات داخلی جلوگیری کرده و عمر مفید لپ تاپ را افزایش دهیم. برای آشنایی با این ترفندها با ما همراه باشید.
ترفندهای کاهش دمای لپ تاپ
راههای زیادی برای کنترل گرمای داخلی لپ تاپ وجود دارد که از جمله این روشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
فنهای لپ تاپ را نظافت کنید
استفاده طولانی مدت از لپ تاپ میتواند سبب جمع شدن گرد و غبار زیادی در فنهای لپ تاپ شده و عملکرد فنها را با مشکل مواجه کند. زمانی که فنها به درستی کار نکنند دمای داخلی لپ تاپ نیز به درستی کاهش نیافته و به این ترتیب در عملکرد آن اختلالاتی ایجاد میشود. برای کاهش دمای لپ تاپ لازم است فنها و شیارهای تعبیه شده در بدنه لپ تاپ به صورت دورهای تمیز شده و درایوهای CD / DVD نیز از گرد و غبار پاک شوند. از آنجایی که برای تمیز کردن فنها و قطعات داخلی لپ تاپ لازم به باز کردن لپ تاپ است، بهتر است این امر توسط یک فرد متخصص انجام شود. بهتر است این فرایند هر 6 ماه یک بار تکرار شود تا گرد و غبارهای نشسته بر قطعات داخلی بر عملکرد لپ تاپ تاثیر منفی نگذارند.

لپ تاپ را روی سطح هموار و مستحکم قرار دهید
در بسیاری از لپ تاپها خروجیهای فن و شیارهای تعبیه شده در لپ تاپ در بدنه زیرین قرار دارند. بنابراین زمانی که لپ تاپ بر روی سطوح نرم مانند بالش، فرش یا پتو قرار میگیرد، جریان هوا به درستی برقرار نشده و به این ترتیب روند خنک شدن لپ تاپ با اختلال مواجه میشود. بر همین اساس در هنگام استفاده از لپ تاپ باید آن را بر روی یک سطح صاف و محکم قرار دهید تا خروجیهای هوا بتوانند به درستی نسبت به جریان دادن هوا اقدام کنند. همچنین نباید از لپ تاپ در محیطهای بسیار گرم استفاده شود؛ چرا که گرمای محیط و گرمای حاصل از عملکرد قطعات داخلی میتواند سبب کاهش طول عمر لپ تاپ گردد.
از کولپد استفاده کنید
خنک شدن قطعات داخلی لپ تاپ تا آنجایی اهمیت داشته که تجهیزات جانبی مختلفی برای کمک به خنک کردن آن طراحی و ساخته شدهاند. از جمله این تجهیزات میتوان به کولپد یا همان پایههای خنککننده اشاره کرد. آنچه اهمیت دارد این است که کولپد باید به درستی و متناسب با لپ تاپ انتخاب شود تا بتواند مشکل داغ شدن بیش از اندازه لپ تاپ را برطرف کند. کاربران در هنگام خرید کولپد باید لپ تاپ خود را چک کرده و متناسب با منافذ تعبیه شده در لپ تاپ نسبت به خرید خنککننده مناسب اقدام کنند.
کولپدها معمولا دارای تعدادی فن خنککننده بوده که هر چه تعداد فنها بیشتر باشد عملیات خنکسازی نیز مطلوبتر انجام میشود. در برخی موارد نیز کولپدها قابلیت استفاده برای سطوح نرم را نیز دارند که همین امر سبب میشود کاربران در رابطه با محل قرار دادن لپ تاپ محدودیتی نداشته باشند. استفاده از کولپد به ویژه برای آن دسته از کاربرانی حائز اهمیت است که از لپ تاپ برای گیمینگ یا اجرای نرم افزارهای سنگین استفاده میکنند.
لپ تاپ را دور از تابش مستقیم آفتاب قرار دهید
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد برای جلوگیری از افزایش دمای داخلی لپ تاپ نباید آن را در محیطهای بسیار گرم مورد استفاده قرار داد. از دیگر روشهای کاهش دمای لپ تاپ جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید به آن است. چرا که زمانی که لپ تاپ در معرض نور مستقیم خورشید قرار میگیرد علاوه بر گرمایی که قطعات داخلی تولید میکنند به واسطه تابش آفتاب نیز داغ شده که این امر علاوه بر تاثیر بر عملکرد فنهای لپ تاپ میتواند سبب آسیب دیدن قطعات پلاستیکی داخل لپ تاپ نیز شود و همین امر به مرور زمان سبب کاهش طول عمر لپ تاپ میگردد.
به هماهنگی نرم افزار و سخت افزار توجه کنید
از دیگر روشهای کاهش دمای داخلی لپ تاپ هماهنگی و سازگاری بین نرم افزار و سخت افزار لپ تاپ است. زمانی که لپ تاپ قدیمی بوده و از سخت افزار قدیمی در آن استفاده شده است، نباید از نرم افزارهای به روز که ممکن است برای سخت افزار سنگین باشد در آن استفاده شود. چرا که این امر سبب میشود پردازنده مرکزی برای اجرای این نرم افزارهای به روز انرژی زیادی مصرف کرده و گرمای زیادی تولید کند.
تنظیمات BIOS را بررسی کنید
یکی از مشکلات نرم افزاری که سبب افزایش دمای داخلی لپ تاپ میشود وجود مشکلاتی در بایوس لپ تاپ میباشد. بر همین اساس لازم است بایوس توسط یک فرد متخصص بهروزرسانی شود. البته بهروزرسانی بایوس تنها زمانی موثر خواهد بود که سایر روشهای کاهش دمای لپ تاپ کارساز نباشد. از دیگر روشهای نرم افزاری که میتواند سبب کاهش دمای داخلی لپ تاپ شود، میتوان به کاهش روشنایی صفحه نمایش، کاهش سرعت کلاک CPU و کاهش ولتاژ پردازنده مرکزی اشاره کرد. همچنین میتوان از نرم افزارهایی که برای این امر طراحی شدهاند استفاده کرد. از جمله نرم افزارهای کاهش دمای لپ تاپ میتوان به نرم افزارهای Core Temp، Real Temp و HW Monitor اشاره کرد.
افزایش دمای لپ تاپ چه ضرری دارد؟
همانطور که میدانید قطعات داخلی لپ تاپها در حین انجام پردازشهای مختلف از خود گرما تولید میکنند که اگر این گرما کنترل نشود میتواند سبب آسیب دیدن قطعات داخلی شده و به مرور زمان راندمان لپ تاپ را کاهش دهد. در برخی موارد حاد نیز افزایش بیش از اندازه دمای داخلی لپ تاپ میتواند سبب مختل شدن عملکرد لپ تاپ شود.
دمای لپ تاپ در حالت نرمال چند درجه است؟
دمای داخلی لپ تاپ در حالت عادی بین 43 تا 45 درجه میباشد. در هنگامی که قطعات داخلی از حداکثر توان خود برای پردازشها استفاده میکنند این دمای داخلی ممکن است به 70 تا 100 درجه نیز برسد که در چنین مواقعی احتیاج به کنترل سریع گرمای داخلی لپ تاپ است. در صورتی که گرمای لپ تاپ به 100 درجه برسد نیز لپ تاپ خاموش میشود.

مشکلات سیستم خنککننده لپ تاپ را برطرف کنید
در برخی موارد ممکن است اختلال در سیستم خنککننده لپ تاپ علت افزایش دمای داخلی آن باشد. در چنین مواردی باید لپ تاپ از لحاظ سوختن فنها یا غیرفعال شدن آنها مورد بررسی قرار گیرد. برای اطمینان از عملکرد صحیح فنها باید زمانی که لپ تاپ روشن است به صدای فنها گوش دهید تا از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل کنید. در صورتی که صدای فنها به گوش نرسد میتوان به این نتیجه رسید که عملکرد سیستم خنککننده با اختلال مواجه شده است.
همچنین وجود صداهای غیرطبیعی نیز میتواند حاکی از فرسوده شدن فنها و سیستم خنککننده لپ تاپ باشد. لازم به ذکر است که مشکل فنهای لپ تاپ باید به سرعت برطرف گردد تا از آسیب دیدن سایر قطعات دستگاه جلوگیری شود.
از برنامه Task Manager برای بستن سایر برنامههای اضافی استفاده کنید
هر چه تعداد برنامههای باز لپ تاپ بیشتر باشد به منزله آن است که قطعات داخلی پردازشهای بیشتری انجام داده و در نتیجه گرمای بیشتری نیز تولید میکنند. بنابراین بستن برنامههای اضافه میتواند سبب کاهش دمای داخلی لپ تاپ شود. از جمله برنامههایی که با استفاده از آن میتوان نسبت به بستن برنامههای اضافی اقدام کرد میتوان به Task Manager اشاره کرد. برای استفاده از این برنامه کافیست کلیدهای Ctrl+Shift+Esc فشار داده شود تا پنجره Task manager باز شود. پس از این امر میتوان تمام برنامههای باز لپ تاپ را مشاهده کرده و برنامههای اضافی را به حالت غیرفعال درآورد.
از حافظه SSD به جای هارد HDD بهره ببرید
از دیگر روشهای کاهش دمای داخلی لپ تاپ استفاده از حافظه داخلی SSD به جای هارددیسک میباشد. از آنجایی که هارددیسکها از ساختار مکانیکی برخوردار هستند و حرکتی دورانی دارند، در نتیجه در هنگام کار گرمای زیادی تولید میکنند که این گرمای زیاد میتواند در طولانی مدت سبب افزایش دمای لپ تاپ گردد. بنابراین اگر به جای حافظه هارددیسک از حافظه SSD استفاده شود، میتواند تا حد زیادی در کاهش دمای لپ تاپ تاثیر داشته باشد.
کارآمدترین روش کاهش دمای لپ تاپ چیست؟
استفاده از کول پد
افزایش دمای لپ تاپ به عدم هماهنگی سخت افزار و نرم افزار ارتباط دارد؟
بله
در آخر بدانید…
قطعات داخلی لپ تاپها در هنگام انجام پردازشهای مختلف از خود گرما تولید میکنند که اگر این گرما کنترل نشود میتواند سبب آسیب دیدن قطعات داخلی شده و بر عملکرد لپ تاپ تاثیر بگذارد. بنابراین کاربران باید همواره در صدد کاهش دمای داخلی لپ تاپ باشند. روشهای نرم افزاری و سخت افزاری مختلفی برای کاهش دمای داخلی لپ تاپ وجود داشته و تجهیزات مختلفی از جمله کولپد نیز برای این امر طراحی شده است.
شما قصد کنترل دمای لپ تاپ خود را با روشهای معمول دارید یا به دنبال خرید یک کول پد کارآمد هستید؟ به نظرتان برای خنک نگه داشتن دمای لپ تاپ بهتر است چه مواردی را رعایت کنیم؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم قصد کنترل دمای لپ تاپشان را دارند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید