رم یکی از قطعات حیاتی به کار رفته در دستگاههای الکترونیکی از جمله لپ تاپ و کامپیوتر بوده که سرعت مورد نیاز پردازندهها را برای اجرای نرم افزارهای مختلف در اختیارشان قرار میدهد. رمها در ظرفیتهای مختلفی طراحی شدهاند که هر چه این ظرفیت بالاتر باشد به منزله آن است که دستگاه قادر به اجرای همزمان چندین برنامه با سرعت بالا بوده و میتواند نرم افزارها را بدون تاخیر و هنگی در سیستم به اجرا درآورد.
تمامی لپ تاپها، کامپیوترها، گوشیهای موبایل و دستگاههایی که به پردازنده مرکزی و حافظه داخلی مجزا مجهز شدهاند دارای یک قطعه حیاتی تحت عنوان رم هستند که به عنوان حافظه کوتاه مدت لپ تاپ و دیگر دستگاههای الکترونیکی شناخته میشود. رم لپ تاپ یکی از مهمترین سخت افزارهای به کار رفته در لپ تاپ بوده و نبود آن سبب ضعف عملکردی بسیار زیادی برای لپ تاپ میگردد.
در این مقاله قصد داریم تا با انواع رم و نسلهای آن آشنا شده و رم مناسب برای هر کاربری را معرفی کنیم. البته پیش از این امر باید بدانیم رم چیست و چه کاربردی در لپ تاپ و دیگر از دستگاههای الکترونیکی دارد. با ما همراه باشید تا با انواع بهترین رمهای لپ تاپ آشنا شویم.
رم لپ تاپ چیست؟
رم که مخفف عبارت Random Access Memory میباشد به معنای حافظه دسترسی تصادفی بوده که وظیفه آن ذخیره دادهها برای کوتاه مدت جهت دسترسی سریعتر میباشد. رم را میتوان یک پل ارتباطی بین پردازنده مرکزی و حافظه داخلی در نظر گرفت. این قطعه وظیفه دارد نرم افزارها و فایلهایی که کاربر در حال استفاده از آنها است را به طور موقت حمل و ذخیره کند. این امر به پردازنده کمک میکند تا عملیات دسترسی به دادهها سریعتر صورت گیرد.
آنچه اهمیت دارد این است که اطلاعات ذخیره شده در رم تا زمانی بر روی آن وجود خواهد داشت که سیستم روشن باشد. زمانی که برنامه بسته شده و یا سیستم عامل خاموش گشت اطلاعات نیز از روی رم حذف میشود. با توجه به نحوه عملکرد رم میتوان به این نتیجه رسید که هر چه ظرفیت رم بیشتر باشد، به منزله آن است که میتواند در اجرای همزمان چند برنامه سریعتر عمل کرده و به نوعی عملکرد Multi-Task داشته باشد. رمها دارای ظرفیتهای مختلفی بوده که هر یک برای کاربری خاصی قابل استفاده میباشد.

انواع ظرفیت رم لپ تاپ
همانطور که گفته شد رمها در ظرفیتهای مختلفی تولید شده که هر یک برای کاربری خاصی قابل استفاده هستند. از جمله ظرفیتهای متداول رم میتوان به رمهای 1، 2، 4، 8، 16 و 32 گیگابایتی اشاره کرد.
رم لپ تاپ 1 گیگابایت
این رمها برای نسخههای 32 بیتی ویندوز 10 قابل استفاده بوده و تنها میتواند برای امور اساسی مانند وبگردی مورد استفاده قرار گیرد. از رم 1 گیگابایتی میتوان برای ویرایش تصویرهای سبک و امور عمومی مانند ارسال ایمیل، تایپ و… نیز استفاده کرد.
رم لپ تاپ 2 گیگابایت
رم 2 گیگابایتی حداقل ظرفیتی است که میتواند در نسخه 64 بیتی ویندوز 10 مورد استفاده قرار گیرد. این رم نسبت به رمهای 1 گیگابایتی از قدرت عملکرد بالاتری برخوردار بوده و میتواند برای بازی، ویرایش تصویر، ویرایش ویدیو و اجرای نرم افزارهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. البته بدیهی است که هر چه تعداد برنامههای اجرا شده به صورت همزمان بیشتر باشد، سرعت عملکرد لپ تاپ کاهش مییابد. اگرچه رمهای 2 گیگابایتی برای انجام امور روزمره مناسب هستند اما بهتر است در هنگام خرید لپ تاپ به سراغ نمونههای با ظرفیت رم بالاتر باشید.
رم لپ تاپ 4 گیگابایت
این رمها میتوانند برای اموری مانند کار بر روی اسناد ابتدایی در امور اداری، باز کردن تعداد Tab اندک به طور همزمان در هنگام وبگردی، تماشای فیلم و گوش دادن به موسیقی، ادیت عکس و فیلم در سطح پایه و سطح ابتدایی گیمینگ که بدون نیاز به کارت گرافیک انجام میشود مورد استفاده قرار گیرد.
رم لپ تاپ 8 گیگابایت
رمهای 8 گیگابایتی متداولترین رمها برای لپ تاپها به شمار آمده که تقریبا از عهده تمامی امور برمیآیند. رمهای 8 گیگابایتی را میتوان برای انجام امور سنگین و حجیم اداری و وبگردی به همراه باز کردن Tabهای مختلف مورد استفاده قرار داد. امکان استفاده از این رم برای اجرای بازیها تا حد متوسط نیز وجود دارد. با این حال شاید رمهای 8 گیگابایتی در هنگام ادیت عکس و فیلم در حجم بالا (بیش از 10 عکس) و همچنین اجرای بازیهای گرافیک بالا سرعت مورد نظر را نداشته باشد.
رم لپ تاپ 16 گیگابایت
این رمها برای تمامی امور سبک و سنگین قابل استفاده میباشد. اگر لپ تاپ به رم 16 گیگابایتی مجهز باشد میتواند برنامههای سنگین را به صورت همزمان اجرا کرده و برای پردازش فیلم و عکس در حجم بالا نیز مورد استفاده قرار گیرد. از رمهای 16 گیگابایتی برای مجازیسازی و Solid Works نیز میتوان استفاده کرد. این رم به سهولت از پس اجرای بازیهایی با گرافیک بالا نیز برمیآید و هیچ گونه تاخیر و هنگی در حین اجرای بازیها نخواهد داشت.
رم لپ تاپ 32 گیگابایت
رمهای 32 گیگابایتی قدرتمندتر از رمهای 16 گیگابایتی بوده و میتواند برای تمامی امور مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که لپ تاپ به رم 32 گیگابایتی مجهز باشد میتواند سنگینترین برنامهها را به صورت همزمان به اجرا درآورده و برای اجرای بازیهایی با سنگینترین گرافیک و حجم بدون کوچکترین تاخیر و هنگی مورد استفاده قرار گیرد.
بررسی انواع رم لپ تاپ + نسل رم لپ تاپ
در هنگام صحبت از رم لپ تاپ یا کامپیوتر بیشک با عبارت DDR مواجه شدهاید. DDR مخفف عبارت Double Data Rate بوده و به معنای آن است که سرعت انتقال اطلاعات در این رمها 2 برابر رمهای SD میباشد. در گذشته فناوری DDR وجود نداشت و اطلاعات فقط از طریق یک لبه کلاک پالس منتقل میشد و تحت عنوان تکنولوژی SDR شناخته میشد. اما با پیشرفت تکنولوژی SDR جای خود را به DDR داد و سال به سال نسلهای پیشرفتهتری از آن به بازار عرضه شد. امروزه از نسلهای مختلف رمهای DDR در لپ تاپها استفاده میشود، از این رو در ادامه به بررسی هر یک از این نسلها میپردازیم.
نسل رم DDR
رمهای DDR که به عنوان اولین نسل این رمها به شمار آمده و تحت عنوان DDR1 نیز شناخته میشود، در سال 2000 معرفی شدند. این رمها دارای ولتاژی حدود 2.5 ولت بوده و میتوانند سرعتی در حدود 400 مگاهرتز داشته باشند. حداکثر ظرفیت این رم نیز 1.25 گیگابایت است. رمهای DDR1 در حال حاضر منسوخ شده و در لپ تاپها و کامپیوترها مورد استفاده قرار نمیگیرند.
نسل رم DDR2
پس از معرفی رمهای DDR1، در سال 2003 نسل بعدی این رمها تحت عنوان رم DDR2 به بازار معرفی شد. رمهای DDR2 تا سال 2010 مورد استفاده قرار میگرفت اما پس از آن به واسطه محدودیت سرعت و ظرفیت از رده خارج شد. رمهای DDR2 قادر به پشتیبانی از حداکثر سرعت 800 مگاهرتز بوده که اگرچه 2 برابر بیشتر از رمهای DDR1 بوده و میتوانست فعالیتهای سیستم را روانتر انجام دهد، اما همچنان برای لپ تاپهای جدید کافی نبود. رمهای DDR2 با ولتاژ 1.8 ولت کار کرده و نسبت به نسل پیشین از مصرف انرژی کمتری برخوردار بود.
نسل رم DDR3
در سال 2007 نسل بعدی رمهای DDR تحت عنوان DDR3 به بازار عرضه شد. این رمها از لحاظ سرعت و ظرفیت ارتقای چشمگیری پیدا کرده و تا سال 2014 به عنوان پرکاربردترین رم در لپ تاپها و کامپیوترها به شمار میآمد. رمهای DDR3 تا ظرفیت 16 گیگابایت را پشتیبانی کرده و سرعتی در حدود 2133 مگاهرتز داشته و ولتاژ مصرفی آنها نیز 1.5 ولت بود. اگرچه رمهای DDR3 از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند اما در حال حاضر استفاده از آنها بسیار کم شده و تنها 8 درصد از رمهای فروخته شده از نوع DDR3 هستن.
نسل رم DDR4
پرکاربردترین رمهای حال حاضر رمهای DDR4 بوده که هم از لحاظ سخت افزاری و هم از لحاظ طراحی ظاهری پیشرفت چشمگیری نسبت به نسلهای قبل رم داشتهاند. این رمها شامل مدلهای گیمینگ و دارای RGB بوده و از زمان معرفی آنها در سال 2012 تاکنون حدود 90 درصد از رمهای فروخته شده جزو رمهای DDR4 میباشد. این رمها قابلیت اورکلاک بالا داشته و میتواند تا فرکانس 5000 مگاهرتز را پشتیبانی کند. ظرفیت این رمها حداکثر 32 گیگابایت بوده و مصرف انرژی آنها نیز به 1.2 ولت کاهش یافته است. از این رمها در انواع لپ تاپ از جمله لپ تاپهای گیمینگ استفاده میشود.
نسل رم DDR5
آخرین نسل از رمهای DDR تحت عنوان رمهای DDR5 در سال 2020 معرفی شد. این رمها از سرعت و ظرفیت بالایی برخوردار بوده و مصرف انرژی آنها نسبت به نسلهای پیشین کمتر است. در حال حاضر تعداد محدودی از رمهای DDR5 در بازار وجود داشته که این رمها از ظرفیت 16 گیگابایت و فرکانس 4800 مگاهرتز برخوردار میباشد. اما پیشبینی میشود که رمهای این نسل تا ظرفیت 128 گیگابایت و فرکانس 8400 مگاهرتز نیز برسند. لازم به ذکر است که پردازندههای نسل 12 اینتل از رمهای DDR5 پشتیبانی میکنند.

افزایش ارتقا رم در لپ تاپ و کامپیوتر PC
همانطور که میدانید برخی از قطعات لپ تاپها و کامپیوترها از قابلیتهای ارتقا برخوردار هستند که رم لپ تاپ یکی از این قطعات میباشد. برای اینکه بدانیم رم لپ تاپ از قابلیت ارتقا برخوردار است یا نه در ابتدا باید بدانیم که آیا ظرفیت پذیرش یک قطعه جدید را دارد یا نه. به عبارت دیگر باید بدانیم آیا در دستگاه شکاف خالی برای قرار دادن رم جدید وجود دارد که برای این منظور باید لپ تاپ به صورت فیزیکی باز شده و اسلاتهای آن مورد بررسی قرار گیرد.
البته پیش از باز کردن فیزیکی لپ تاپ و تلاش برای ارتقا رم آن میتوان با مراجعه به سایتهایی که اطلاعات لپ تاپ در آنها ذکر شده است، از وجود شکاف رم بر روی دستگاه مطلع شد و پس از آن با اطمینان از قابلیت ارتقا رم لپ تاپ، نسبت به آن اقدام کرد. آنچه اهمیت دارد این است که رم ارتقا یافته باید با سایر قطعات داخلی لپ تاپ و کامپیوتر هماهنگ باشد.
اهمیت رم لپ تاپ و کاربری آن
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد رم به عنوان حافظه کوتاه مدت لپ تاپ شناخته میشود. منظور از حافظه کوتاه مدت این است که این قطعه به کاربر اجازه میدهد تا به دادههایی که در همان لحظه در حال پردازش هستند دسترسی سریعتری داشته باشد. همین امر سبب میشود تا سرعت عملکرد لپ تاپ افزایش یافته و عملکرد سیستم ارتقا یابد.
در واقع رم یک حافظه کوتاه مدت و رابط بین پردازنده مرکزی و حافظه داخلی لپ تاپ بوده که اطلاعات به صورت لحظهای بر روی آن ذخیره میگردد. این اطلاعات تا زمانی بر روی رم باقی میماند که دستگاه روشن باشد. پس از خاموش شدن سیستم عامل یا بسته شدن برنامه اطلاعات موجود بر روی رم نیز حذف میگردد. به طور کلی میتوان چنین گفت که رم لپ تاپ سبب میشود تا بتوان چندین برنامه را بدون کاهش سرعت دستگاه به صورت همزمان به اجرا درآورد.
موقع خرید لپ تاپ رم چند گیگابایتی بخرم؟
انتخاب لپ تاپ بر اساس ظرفیت رم کاملا به کاربری مد نظر بستگی دارد. عبارت دیگر هر چه کاربری لپ تاپ سنگینتر باشد، باید از رم قدرتمندتری نیز برای آن استفاده شود. برای اموری مانند امور اداری، وبگردی و اجرای نرم افزارهای سبک، رمهای کم ظرفیت مانند رمهای 4 و 8 گیگابایتی گزینههای مناسبی هستند اما برای گیمینگ، اجرای نرم افزارهای گرافیکی سنگین، تدوین فیلم، اجرای نرم افزارهای مدلسازی و… باید از لپ تاپهای مجهز شده به رمهایی با ظرفیت بالا استفاده شود.
به طور کلی میتوان چنین نتیجه گرفت که بهتر است حداقل رم استفاده شده در لپ تاپ یک رم 8 گیگابایتی با قابلیت ارتقا باشد و همزمان با سنگینتر شدن کاربری لپ تاپ ظرفیت رم آن نیز باید به 16 یا 32 گیگابایت افزایش یابد.
بررسی رم مورد استفاده کامپیوتر PC
در کامپیوترها نیز مانند لپ تاپها ظرفیت رم با کاربری کامپیوتر رابطه مستقیم دارد. مقدار استاندارد رم برای استفاده روزمره از کامپیوتر یک رم 8 گیگابایتی بود که هر چه کاربری سنگینتر شود رمها به ظرفیتهای 16 و 32 گیگابایت میرسند. در واقع در کامپیوترها رم در داخل کارت حافظه کامپیوتر قرار گرفته که ترکیب آن ممکن است متفاوت باشد. به عنوان مثال در برخی موارد 16 گیگابایت حافظه رم کامپیوتر را یک کارت حافظه 16 گیگاباتی تشکیل داده و در برخی موارد 2 کارت حافظه 8 گیگابایتی آن را میسازد. گاهی نیز ممکن است برای تامین حافظه 16 گیگابایتی از 4 کارت حافظه 4 گیگابایتی استفاده شده باشد. آنچه اهمیت دارد این است که ترکیب کارت حافظه با سایر قطعات دستگاه سازگار باشد.
رم لپ تاپ چیست؟
رم که مخفف عبارت Random Access Memory میباشد به معنای حافظه دسترسی تصادفی بوده که وظیفه آن ذخیره دادهها برای کوتاه مدت جهت دسترسی سریعتر میباشد. رم را میتوان یک پل ارتباطی بین پردازنده مرکزی و حافظه داخلی در نظر گرفت.
محبوبترین رم لپ تاپ کدام است؟
رمهای 8 گیگابایتی متداولترین رمها برای لپ تاپها به شمار آمده که تقریبا از عهده تمامی امور برمیآیند. رمهای 8 گیگابایتی را میتوان برای انجام امور سنگین و حجیم اداری و وبگردی به همراه باز کردن Tabهای مختلف مورد استفاده قرار داد. امکان استفاده از این رم برای اجرای بازیها تا حد متوسط نیز وجود دارد.
شما به چه مقدار رم نیاز دارید؟
همانطور که چندین بار به آن اشاره شد ظرفیت رم لپ تاپ متناسب با کاربری لپ تاپ انتخاب میشود. در ادامه رم مورد نیاز برای کاربریهای گوناگون را مورد بررسی قرار میدهیم.
رم لپ تاپ برای کاربری روزانه
برای انجام امور روزمره مانند وبگردی، تماشای فیلم و اجرای نرم افزارهای سبک یک رم 8 گیگابایتی کفایت میکند. البته اجرای این کاربریها با رمهای کم ظرفیتتر نیز به سهولت انجام میشود؛ اما بهتر است لپ تاپ خریداری شده از حداقل رم 8 گیگابایتی برخوردار باشد تا به این ترتیب هیچ گونه تاخیر یا هنگی در سیستم به وجود نیاید.
رم لپ تاپ برای کاربری دانشجویی
در لپ تاپهای دانشجویی نیز مقدار رم به کاربری مورد نظر دانشجو بستگی دارد. به عبارت دیگر اگر دانشجو از لپ تاپ خود صرفا برای اجرای نرم افزارهای سبک مانند آفیس و یا تماشای فیلم و امور آنلاین استفاده میکند یک رم 8 گیگابایتی میتواند برای وی کفایت کند، اما اگر به واسطه رشته خود نیاز به اجرای نرم افزارهای مهندسی و گرافیکی داشته و یا با نرم افزارهای برنامهنویسی و مدلسازی سر و کار دارد، باید از رمهایی با ظرفیت بالاتر مانند 16 و 32 گیگابایت استفاده کند تا به این ترتیب لپ تاپ وی سرعت عملکرد لازم را برای این کاربری سنگین در اختیار وی قرار دهد.
رم لپ تاپ برای کاربری اداری و کارمندی
از آنجایی که در ادارات عمدتا نرم افزارهای سبکی مانند نرم افزار آفیس و نرم افزارهای حسابداری مورد استفاده قرار گرفته و بیشتر کارمندان با نرم افزار ورد و اکسل کار میکنند، یک رم 8 گیگابایتی میتواند نیاز آنان را برطرف سازد. اما اگر نیاز به اجرای نرم افزارهای سنگینتری مانند نرم افزارهای مهندسی باشد بهتر است از لپ تاپهای مجهز شده به رمهای دارای ظرفیت بالاتر استفاده شود.
کدام رم لپ تاپ مناسب سنگینترین بازیها و نرم افزارها است؟
رم لپ تاپ 32 گیگابایت
چه عاملی تعیین کننده رم لپ تاپ مورد نیاز من است؟
نوع کاربری
کلام آخر
رم یکی از قطعات حیاتی به کار رفته در دستگاههای الکترونیکی از جمله لپ تاپ و کامپیوتر بوده که سرعت مورد نیاز پردازندهها را برای اجرای نرم افزارهای مختلف در اختیارشان قرار میدهد. رمها در ظرفیتهای مختلفی طراحی شدهاند که هر چه این ظرفیت بالاتر باشد به منزله آن است که دستگاه قادر به اجرای همزمان چندین برنامه با سرعت بالا بوده و میتواند نرم افزارها را بدون تاخیر و هنگی در سیستم به اجرا درآورد.
امید داریم این مقاله که با کوشش تیم دیجی برای شما تنظیم شده دید جدیدی نسبت به مقدار رمهای لپ تاپ موجود در بازار به شما بدهد. اگر خریدار لپ تاپ هستید، بهتر است مهمترین سخت افزارها را بشناسید. شما قصد خرید چه نوع لپ تاپی را دارید؟ به نظرتان خرید بالاترین رمها برای چه افرادی مناسبتر است؟ از چالشها و تجربیات خود برای ما بنویسید و اگر دوستانتان هم با مشکل انتخاب بهترین رم لپ تاپ درگیر هستند، حتما این مقاله را با آنها به اشتراک بگذارید.
تیم مشاوران رایگان دیجی تامین در هر زمان آماده پاسخگویی و راهنمایی شما عزیزان هستند. برای ارتباط با ما با شماره تلفن: 021-91007890 در ارتباط باشید.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید