لپ تاپ بهتر یا کامپیوتر رومیزی؟ اگر کاربر برای گیمینگ به سیستم نیاز داشته باشد، کامپیوتر انتخاب عاقلانهتری خواهد بود. چراکه از قدرت پردازش بالاتر و کارت گرافیکی قدرتمندتری نسبت به لپ تاپها برخوردار بوده و قابلیت استفاده همزمان از چند کارت گرافیک در آن وجود دارد. همچنین به افرادی که نیازی به جابهجایی دائمی سیستم خود ندارند، توصیه میشود از کامپیوتر استفاده کنند تا با صرف هزینه مشابه لپ تاپ، به قابلیتهای بیشتری دسترسی داشته باشند.
لپ تاپ بهتر یا کامپیوتر رومیزی؟ امروزه با توجه به دیجیتالی شدن بسیاری از امور، استفاده از انواع لپ تاپ و کامپیوتر رومیزی بسیار رواج یافته و وجود حداقل یکی از این دستگاهها در هر خانهای امری ضروری محسوب میشود. اما نکتهای که درباره لپ تاپ و کامپیوتر وجود داشته این است که کدام یک از این دو مدل دستگاه، برای استفاده مناسبتر بوده و از مزایای بیشتری برخوردار است. خیلی افراد تصور میکنند که تفاوت لپ تاپ و کامپیوتر تنها در امکان جابهجایی آنهاست؛ در حالی که این باور غلط بوده و لپ تاپ و کامپیوتر رومیزی از تفاوتهای اساسی برخوردار هستند. مسلما هم لپ تاپها و هم کامپیوترهای دسکتاپ دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم تا هنگام خرید دید بهتری داشته باشید.
مزایا و معایب کامپیوتر رومیزی (دسکتاپ)
همانطور که گفته شد کامپیوترهای رومیزی یا دسکتاپ دارای مزایا و معایبی هستند که ابتدا به بررسی مزایای این دستگاه میپردازیم.
قیمت مناسب
اولین مزیت کامپیوترهای رومیزی نسبت به لپ تاپها قیمت پایینتر آنهاست. در واقع قطعات داخلی و اجزای مختلف کامپیوتر، دارای نمونههای مختلفی هستند که این امر سبب گستردگی طیف قیمت این قطعات میشود. به طور کلی میتوان این گونه بیان کرد که با یک قیمت معقول میتوان یک کامپیوتر متوسط رو به خوب را تهیه کرده در حالی که با همان قیمت میتوان لپ تاپی با رده پایینتر از کامپیوتر پیدا کرد. البته بدیهی است که کامپیوترهای دسکتاپی که برای گیمینگ استفاده میشوند، قیمت بالایی دارند.
قابلیت شخصیسازی قطعات
در هنگام خرید کامپیوترهای دسکتاپ میتوان متناسب با کاربری مد نظر و نیاز خود، قطعات داخلی کیس از جمله پردازنده مرکزی، پردازنده گرافیک، رم، حافظه و… را انتخاب کرده و به این ترتیب تمامی ویژگیهای مورد نظر را در کنار هم داشت. این در حالی است که در لپ تاپها امکان تغییر قطعات داخلی وجود ندارد. همین ویژگی تعمیر کامپیوترها را نیز آسانتر کرده است.
قابلیت ارتقا
علاوه بر امکان شخصیسازی قطعات داخلی کامپیوترهای رومیزی در ابتدای خرید، میتوان قطعات آن را در طول زمان متناسب با نیاز خود ارتقا داده و به روز کرد. این در حالی است که امکان به روزرسانی و ارتقای بسیاری از قطعات لپ تاپ وجود ندارد.
ماندگاری و امنیت
از آنجایی که کامپیوترهای دسکتاپ در یک مکان ثابت قرار دارند و مدام در حال جابهجایی نیستند، احتمال آسیب دیدن آنها در اثر فشار، ضربه یا دیگر موارد بسیار کمتر است. از طرفی چون امکان حمل مداوم آنها وجود ندارد، احتمال سرقت آنها نیز کاهش مییابد.
صفحه نمایش
کامپیوترها از لحاظ اندازه صفحه نمایش، نسبت به لپ تاپها بزرگتر هستند. در واقع مانیتور کامپیوترهای دسکتاپ معمولا در اندازههای 19 اینچ به بالا طراحی شدهاند. در ضمن میتوان با اتصال آنها به تلویزیون یا ویدیو پرژکتور، اندازه نمایشگر را افزایش داد. البته این امکان برای لپ تاپها نیز وجود دارد.
پردازنده مرکزی
پردازنده مرکزی یا CPU به کار رفته در کامپیوترها، بزرگتر از لپ تاپها بوده و معمولا از قدرت بیشتری نیز برخوردار هستند. از طرفی پردازندههای جدیدی که وارد بازار میشوند، ابتدا در کامپیوترها مورد استفاده قرار گرفته و سپس وارد خط تولید لپ تاپها میشوند.
قابلیت گیمینگ بهتر
از آنجایی که کامپیوترها دارای کارت ویدیویی باکیفیت هستند و امکان استفاده همزمان از دو یا چند کارت گرافیک در آنها وجود دارد، برای کاربری گیمینگ گزینه مناسبتری به شمار میآید.
معایب کامپیوتر رومیزی
حال که با مزایای کامپیوترهای دسکتاپ آشنا شدیم نوبت آن رسیده تا معایب آن را نیز بررسی کنیم. برخی از معایب کامپیوترهای رومیزی عبارتند از:
محدودیت در جابهجایی
از آنجایی که کامپیوترها اندازه بزرگی دارند و مانیتور، کیس و دیگر قطعات آن از یکدیگر جدا هستند، امکان حمل آسان و مداوم آنها وجود ندارد. به همین دلیل کامپیوترهای رومیزی برای افرادی که مشاغل آنلاین و دیجیتالی دارند و به واسطه شغل خود ناچارند دائما در حال جابهجایی باشند، گزینه مناسبی محسوب نمیشود.
مصرف برق
کامپیوترهای رومیزی دارای قطعات و اجرای مختلفی هستند که هر یک از آنها برای راهاندازی به جریان برق نیاز دارند. همین امر سبب میشود تا مصرف برق کامپیوترها بالا رود. از طرفی از آنجایی که فاقد باتری هستند، در صورت قطع برق یا وجود نوسانات برق، دستگاه قابل استفاده نبوده و خاموش میشود. در ضمن چنانچه اسنادی در کامپیوتر ذخیره نشده باشند، با خاموش شدن آن در هنگام قطع برق، اسناد از بین میروند.
فضای اشغالی
کامپیوترها نسبت به لپ تاپها فضای بیشتری را اشغال میکنند. این دستگاه دارای اجرای مختلفی بوده و به همین دلیل به میز اختصاصی نیاز دارد. این امر سبب میشود تا افرادی که با محدودیت فضا مواجه هستند، از خرید کامپیوتر و استفاده از آن صرف نظر کنند.

مزایا و معایب لپ تاپ
حال که با مزایا و معایب کامپیوترهای دسکتاپ آشنا شدیم، زمان آن است تا به بررسی مزایا و معایب لپ تاپها نیز بپردازیم. مزایای لپ تاپها عبارتند از:
قابلیت حمل
اولین و مهمترین مزیت لپ تاپ نسبت به کامپیوترهای رومیزی، امکان حمل و جابهجایی آسان آنهاست. وزن سبک و ابعاد کوچک این دستگاه سبب میشود تا به راحتی در انواع کیف و کوله پشتی جا شده و در هر شرایطی امکان استفاده از آنها وجود داشته باشد. این ویژگی سبب شده تا دانشجویان، استادان دانشگاه، دانشآموزان و دیگر افرادی که در شرایط مختلف به سیستم احتیاج دارند، لپ تاپ را به کامپیوترهای رومیزی ترجیح دهند.
قابلیت اتصال آسان به اینترنت
لپ تاپها به راحتی به شبکه بیسیم WiFi متصل شده و نیازی به اتصال سیمی مودم به دستگاه ندارند. این امر سبب میشود تا در هر شرایطی امکان دسترسی به اینترنت وجود داشته باشد.
اندازه صفحه نمایش
شاید با خود بگویید که کامپیوترهای رومیزی از لحاظ بزرگی مانیتور، بر لپ تاپها مزیت دارند؛ اگرچه این باور درست است اما باید توجه داشته که اندازه نمایشگر لپ تاپها دارای طیف گستردهای از 12 اینچ تا 17 اینچ بوده که علاوه بر تامین نیاز کاربران به هر اندازه نمایشگر، امکان حمل آن را نیز فراهم میکنند. از طرفی لپ تاپ به راحتی و از طریق درگاههای HDMI به مانیتورهای بزرگ و ویدیو پرژکتورها متصل میگردد.
مصرف انرژی کمتر
از آنجایی که لپ تاپها دارای قطعات داخلی کوچکتری هستند و تمامی این قطعات به صور متمرکز در یک دستگاه جمع شدهاند، از مصرف برق کمتری برخوردار هستند. این در حالی است که هر یک اجزای مجزای کامپیوترها نیاز دارند به صورت جداگانه به برق متصل شوند. از طرفی دارا بودن باتری سبب میشود تا در تمام زمانها نیاز به اتصال لپ تاپ به برق نباشد و در شرایط قطع برق یا نوسانات برق نیز بتوان از لپ تاپ استفاده کرد. این ویژگی سبب میشود تا در هنگامی که لپ تاپ به برق متصل است و برق قطع میگردد، باتری شروع به کار کرده و لپ تاپ خاموش نشود. از این رو آن دسته از اسنادی که ذخیره نشدهاند، از بین نمیروند.
سهولت در استفاده
برای راهاندازی لپ تاپ کافیست دکمه پاور آن را فشار داده تا لپ تاپ روشن شود و سپس میتواند به راحتی مورد استفاده قرار گیرد. این در حالی است که کامپیوترهای رومیزی برای راهاندازی اولیه در ابتدا باید تک به تک اجزای آن به یکدیگر و به جریان برق متصل شوند.
معایب لپ تاپ
لپ تاپها نیز علارغم مزایای فراوان، دارای معایبی نیز هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
قیمت بالا
اگر به دنبال یک لپ تاپ قدرتمند برای کاربری گیمینگ یا گرافیکی باشید، باید هزینه زیادی را صرف خرید آن کنید. این در حالی است که یک کامپیوتر رومیزی با ویژگیهای مشابه از قیمت کمتری برخوردار است.
عدم قابلیت ارتقا
برخلاف کامپیوترهای رومیزی که تقریبا تمامی اجزای آن قابلیت ارتقا دارد، در لپ تاپها تنها میتوان به ارتقای رم و حافظه داخلی آن پرداخت. البته این در مواقعی است که رم و حافظه داخلی به کار رفته در لپ تاپ از این قابلیت برخوردار باشد.
کاربری گیمینگ – لپ تاپ بهتر یا کامپیوتر رومیزی؟
اگر چه امروزه لپ تاپهای گیمینگ نیز وارد بازار شدهاند، اما به طور کلی فضای داخلی لپ تاپ برای پردازش بازیهای سنگین مناسب نیست. از طرفی قطعات داخلی لپ تاپها به صورت فشرده تعبیه شدهاند که این امر سبب میشود، فنهای به کار رفته در آنها نتوانند به خوبی از پس خنک کردن لپ تاپ برآیند. کامپیوترهای رومیزی با این مشکل روبهرو نیستند.
امنیت پایین
از آنجایی که لپ تاپ بسیار سبکتر و کوچکتر از کامپیوترهای رومیزی بوده و قابلیت حمل نیز دارند، امکان سرقت آن نیز بیشتر است.
آسیب بیشتر و امکان تعمیر کمتر
احتمال آسیب دیدن لپ تاپها به سبب حمل و جابهجایی مداوم، بیشتر از کامپیوترهاست. از طرفی در صورت آسیب دیدن یکی از قطعات داخلی، امکان جایگزین کردن یا تعمیر آن بسیار مشکل است.
لپ تاپ بهتر یا کامپیوتر رومیزی؟
برای اینکه بتوان بین لپ تاپ و کامپیوتر یکی را انتخاب کرد، باید در ابتدا نوع کاربری مد نظر مشخص شود. همانطور که در بالا نیز گفته شد، ویژگیهای متفاوت لپ تاپ و کامپیوتر سبب میشود تا نوع کاربری آنها متفاوت باشد. با توجه به گفتهها میتوان به این نتیجه رسید اگر کاربر برای گیمینگ به سیستم نیاز داشته باشد، کامپیوتر انتخاب عاقلانهتری خواهد بود. چراکه از قدرت پردازش بالاتر و کارت گرافیکی قدرتمندتری نسبت به لپ تاپها برخوردار بوده و قابلیت استفاده همزمان از چند کارت گرافیک در آن وجود دارد. همچنین به افرادی که نیازی به جابهجایی دائمی سیستم خود ندارند، توصیه میشود از کامپیوتر استفاده کنند تا با صرف هزینه مشابه لپ تاپ، به قابلیتهای بیشتری دسترسی داشته باشند.
از طرفی اگر فردی دائما در حال جابهجایی بوده و به طور مداوم به استفاده از سیستم نیاز داشته باشد یا برای دانشجویانی که دائما باید در کنفرانسهای مختلف شرکت کنند، انتخاب لپ تاپ، انتخابی هوشمندانه خواهد بود. برای افرادی که به فضای داخلی زیادی نیاز دارند نیز توصیه میشود از لپ تاپ استفاده کنند تا با قرار دادن یک حافظه SSD در آن یا ارتقای حافظه SSD موجود در لپ تاپ، به فضای داخلی مد نظر دست یابند. استفاده از لپ تاپ در محیطهایی که دسترسی دائمی به برق وجود ندارد نیز بهتر است.
مقاله عالی برای لپ تاپ استوک بود
امیدوارم که سوالتون درباره ی این که لپ تاپ بهتر است یا کامپیوتر رومیز دریافت کرده باشید😍❤